Verdere digitalisering tv-landschap

Het Nederlandse Televisielandschap digitaliseert verder. 55% van de Nederlandse huishoudens is nu al voorzien van digitale televisie. En 40% van de huishoudens kijkt wel eens TV via internet. Dit blijkt uit het Establishment Survey van SKO, dat jaarlijks door Intomart GfK wordt uitgevoerd. In de eerste helft van 2010 werden bij 3.091 Nederlandse huishoudens de belangrijkste televisiekenmerken vastgesteld.

De penetratie van digitale televisie is dit jaar van 51% in de tweede helft van 2009 naar 55% in de eerste helft 2010 gegroeid. Steeds meer huishoudens in Nederland hebben de mogelijkheid digitaal televisie te kijken. Het totale percentage digitale ontvangst is gestegen naar 55%. De belangrijkste digitale groei is toe te schrijven aan Digitenne (momenteel 12,6%) en digitale Kabel (26,4%). De daling van schotelbezit is licht gezakt met 5,8%.

In 40% van de Nederlandse huishoudens wordt wel eens televisie via internet bekeken. Het kijken naar televisieprogramma’s op internet blijft sterk groeien in 2010. In de tweede helft van 2009 keek 34,9% van de Nederlandse huishoudens wel eens tv via de computer. In de eerste helft van 2010 stijgt dat door naar 40,1%.

Eén op de vijf huishoudens (22%) heeft een harddisk recorder. Bij de randapparatuur die op het tv-toestel is aangesloten, is er geen sprake van een sterke stijging. Van 21,6% in de tweede helft van 2009 naar 22,1% in de eerste helft van 2010. Wel is er een kentering zichtbaar in het type harddisk. Steeds vaker zit de harddisk in de settop box geïntegreerd (momenteel 11,1%) en is het niet langer een los apparaat (9,7%).

TV kijken via de mobiele telefoon wordt nog weinig gedaan. Slechts 3% kijkt wel eens op deze manier TV, al is dit wel significant gestegen.

Bas de Vos (directeur SKO): “De verdere groei van televisie kijken via internet en mobiel maakt duidelijk waarom we als SKO ook onderzoek doen naar deze nieuwere vormen van televisie kijken. Ze winnen terrein en vragen daarmee om meer aandacht. Uiteraard naast de reguliere manieren van kijken die nog steeds dominant zijn.” [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten