Search
Close this search box.

Ierland: Radio Nova gestart in Dublin

De regio Dublin is een nieuw radiostation rijker. Vorige week ging Radio Nova van start in de Ierse hoofdstad. Radio Nova brengt overwegend classic rock hits en is het zesde commerciële lokale radiostation in Dublin. De zender is in de stad zelf te ontvangen op 100.3 FM. Ten zuidwesten van de stad is Radio Nova te beluisteren op 100.5 FM.

In 2008 besloot de Broadcasting Commision of Ireland (BCI) FM-frequenties ter beschikking te stellen voor een classic rock zender in Dublin. Het uitgeven van deze licentie maakte deel uit van fase 2 van de grootschalige uitgifte van radiolicenties in Ierland. In september 2005 kondigde de BCI aan dat het aantal commerciële radiostations in de ether fors uitgebreid zou worden.

Voor de classic rock licentie kreeg de BCI in totaal drie aanvragen binnen: Radio Nova, Rock Radio en Classic Rock Radio. Na bestudering van de diverse ingediende plannen en een hoorzitting besloot de BCI uiteindelijk dat de licentie wordt verleend aan Radio Nova, dat een samenwerking is tussen Vienna Investments, Bay Broadcasting Ltd, Kevin Branigan en een handvol andere partijen. Branigan was de afgelopen jaren al in Dublin actief met zijn radiostation 949 The Rock, dat via een evenementenfrequentie uitzond.

Het was de bedoeling dat Radio Nova in augustus 2009 zou beginnen met uitzenden, maar vanwege de economische crisis werd de start een jaar uitgesteld. Afgelopen woensdag (1 september) is Radio Nova alsnog gestart met uitzenden. Om klokslag 13 uur was “You shook me all night long” van AC/DC de allereerste plaat die ingestart werd.

Radio Nova brengt overwegend classic rock hits, afgewisseld met modern rock. Op de playlist staan artiesten als Queen, U2, The Rolling Stones, The Who, Genesis, Aerosmith, The Police, The Simple Minds, The Kinks, Supertramp, Billy Idol, David Bowie, Bruce Springsteen, Coldplay, Stereophonics, Alanis Morissette, Snow Patrol en Greenday. Het station richt zich hiermee op de doelgroep 25 tot 54 jaar.

Dagelijks brengt Radio Nova tussen 6 uur en middernacht gepresenteerde programma’s. Hiervoor heeft de zender enkele bekende namen aangetrokken. Zo is Pat Courtenay terug gehaald uit Nieuw-Zeeland om de ochtendshow te presenteren. Courtenay presenteerde in de jaren ’80 de ochtendshow op Sunshine Radio, een uiterst populaire piratenzender in de regio Dublin. Het blok tussen 10 en 14 uur komt voor rekening van voormalig Century Radio en FM104 deejay Greg Gaughran. Voormalig Today FM deejay Marty Miller is tijdens de avondspits te horen op Radio Nova. Voor de zaterdagavond heeft het station Rick Wakeman, voormalig bandlid van de rockgroep Yes gestrikt. Momenteel is Wakeman al wekelijks bij het Engelse digitale radiostation Planet Rock te horen.

De naam Radio Nova is overigens een begrip in Dublin en omgeving. In de jaren ’80 was dit namelijk de naam van de roemruchte piraat waar radiolegende Chris Cary, alias Spangles Muldoon, mee actief was. Het huidige Radio Nova staat overigens geheel los van de piratenzender. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten