Zoek
Sluit dit zoekvak.

Japanse journalist vrijgelaten in Afghanistan

Een in Afghanistan ontvoerde journalist is zaterdagavond na vijf maanden vrijgelaten. De 41-jarige freelancer Kosuke Tsuneoka maakt het goed en verblijft in de Japanse ambassade in Kabul. Tsuneoka verdween op 1 april, nadat hij op Twitter had laten weten dat hij naar Taliban-gebied in de noordelijke provincie Kunduz was gereisd. Vrienden kregen later bericht dat hij ontvoerd was.

Volgens het persbureau Kyodo lieten de ontvoerders Tsuneoka gaan omdat hij moslim is. Op de persoonlijke website van de journalist staat dat hij zich in 2000 in Moskou tot de islam heeft bekeerd.

Het was niet voor het eerst dat Tsuneoka werd ontvoerd. Het overkwam de oorlogsverslaggever ook in Georgië, waar hij in 2001 enkele maanden door een onbekende groep werd vastgehouden. Hij werd vrijgelaten tijdens een actie van het Georgische leger.

In Afghanistan worden meer journalisten gegijzeld. De Franse regering liet zondag weten in de afgelopen tien dagen bewijs te hebben ontvangen dat verslaggers St??phane Taponier en Herv?? Ghesquiëre van de televisiezender France-3 in leven zijn en in goede gezondheid verkeren. De onderhandelingen over hun vrijlating zijn onderbroken in verband met ramadan, maar zouden over enkele dagen weer worden opgepakt. [Novum/AP/Radio.NL]