Search
Close this search box.

VS: Tv-stations strijden om vroege kijkers

Werd er het afgelopen televisieseizoen door de Amerikaanse televisiestations nog gestreden om de kijkers op de late avond, dit seizoen is de jacht geopend op de vroege kijkers. Steeds meer Tv-stations beginnen dan ook steeds vroeger met hun uitzendingen van het ontbijtnieuws, waarbij de eerste stations inmiddels al om 4 uur beginnen.

Uit onderzoek van Nielsen is gebleken dat het aantal Tv-kijkers ’s ochtends vroeg explosief gegroeid is de afgelopen jaren. Stond in 1995 nog slechts in 8% van de huishoudens om 4.30 uur te tv aan, dit jaar ligt dit percentage al op 16%. In sommige grote steden staat zelfs in 25% van de huishoudens al zo vroeg de tv aan. Daarnaast blijkt dat het aantal kijkers van onder de 35 jaar tussen 3 en 5 uur hoger is dan op elk ander tijdstip van de dag. Een interessante uitkomst waarmee natuurlijk weer genoeg adverteerders te lokken zijn.

En wie overdag hier in Nederland wel eens naar de Amerikaanse radio luistert weet ook waarom er ’s ochtends vroeg al zoveel mensen naar de televisie kijken. Om een uurtje of zes meldt de verkeersinformatie al dat de wegen naar en om de grote steden al verstopt beginnen te raken. Om de files voor te zijn gaan mensen namelijk steeds eerder de weg op.

En omdat de grote steden in Amerika veel groter zijn dan in Nederland, moeten mensen ook vaak verder reizen om op hun werk te komen. In steden als New York City, Washington, Chicago en Atlanta is de gemiddelde reistijd meer dan een half uur. Reistijden van anderhalf tot twee uur zijn niet uitzonderlijk. Onze Amerikaanse reporter in Washington reist iedere dag anderhalf uur heen en terug naar zijn werk. En deze reizigers worden voor hun vertrek graag even bijgepraat over het laatste nieuws, wat voor weer het wordt en of er al files op hun route staan.

Met ingang van dit televisieseizoen heeft een groot aantal televisiestations in onder meer New York City, Los Angeles, Washington en Boston de aanvangstijd van het eerste ontbijtnieuws vervroegd. Voortaan is de eerste editie al om 4.30 uur te zien.Voorheen was dit pas om 5 uur of 5.30 uur. Maar het kan nog eerder, want sommige stations, zoals Channel 8 (KLAS) in Las Vegas, beginnen inmiddels al om 4 uur ’s ochtends. Vanaf aanstaande maandag (20 september) start ook (W)Pix 11 in New York City al om 4 uur met het nieuws.

Dat het nieuws eerder begint, betekent niet gelijk dat de stations meer mensen aan hebben genomen. Veelal wordt namelijk gebruik gemaakt van reportages uit het late nieuws van de avond daarvoor, die wel live aangekondigd worden door de nieuwslezer. Dat is op zich niet gek, want de mensen die zo vroeg op staan lagen de avond er voor ook vroeg in bed en hebben dus het late nieuws niet gezien. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten