Search
Close this search box.

Lokale omroepen te arm voor gestelde eisen

De Olon zoekt na zeer lange tijd toch de media op om steun te zoeken voor de lokale omroepen van Nederland. Veel medewerkers zijn blij dat de Olon, die moet opkomen voor de omroepen, weer aan het werk gaat. Via een persbericht laat de Olon weten dat men afgelopen vrijdag een visitatierapport aan de Minister van OCW heeft overhandigd.

Veel lokale omroepen hebben te weinig middelen om te voldoen aan de aan hen gestelde eisen, iets wat bij de Olon al jaren lang bekend is. Uit het onderzoek blijkt dat de subsidie die de lokale omroepen krijgen van gemeenten, 1,30 euro per huishouden in de gemeente, in de regel veel lager is dan de omroepen daadwerkelijk nodig hebben. Meerdere omroepen krijgen zelfs minder dan de 1,30 euro per huishouden.

Veel omroepen zetten vanwege de financiële problemen vrijwilligers in. Ook halen ze zelf via reclames en sponsoring extra geld binnen. Sommige omroepen weten van de gemeente extra subsidie los te peuteren. Ook zetten omroepen de tering naar de nering door het uitgavenpatroon aan te passen aan de inkomsten, zo blijkt uit het onderzoek.

‘Sector onder de radar’
Minister Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart (Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) nam op 27 november 2010 het rapport ‘Sector onder de radar’ in ontvangst. Dit visitatierapport werd haar overhandigd door Olon-voorzitter Martijn Vroom. Het rapport is het verslag van een uitgebreid en onafhankelijk onderzoek naar de stand van zaken in de lokale omroepsector en een verkenning van kansen en mogelijkheden voor de toekomst.

Olon-voorzitter Vroom: “Uit dit rapport blijkt dat de lokale omroepsector een levendige en breed gedragen sector is. Het rapport benoemt op heldere wijze belangrijke knelpunten en bevat goede aanknopingspunten om snel verbeteringen binnen de sector in gang te zetten. Alle lokale omroepen – groot en klein, in al hun verscheidenheid – vinden in dit rapport voldoende basis om zich verder te ontwikkelen. Ook biedt het de organisatie OLON zelf handvatten voor verbetering. Daar gaan we graag mee aan de slag.”

Het onderzoek is uitgevoerd door Van de Bunt Adviseurs. Van de Bunt heeft een groot aantal lokale omroepen geïnterviewd en daarnaast ook tal van andere stakeholders ondervraagd, zoals politici, wetenschappers, regionale en landelijke publieke omroepen, kabelmaatschappijen en vertegenwoordigers uit het maatschappelijke en culturele veld. De titel van het rapport ‘Sector onder de radar’ verwijst naar het op landelijk niveau vaak onzichtbare functioneren van de lokale omroepen. De sector vormt de grootste laag binnen het geheel van de Nederlandse publieke omroep en is lokaal vaak ‘wereldberoemd’. Toch krijgen de lokale omroepen weinig aandacht. De sector als geheel is versnipperd en heeft geen eenduidig landelijke uitstraling.

De belangrijkste conclusies van het rapport:
– Er is een groot gat tussen wat men van een lokale omroep verwacht en de beschikbare middelen. Men is het er over eens dat de lokale omroepsector er in slaagt om veel te presteren met (zeer) weinig financiële middelen. Dit komt voor een groot deel door de inzet van en door een grote hoeveelheid vrijwilligers.

– Er zijn verschillende deelgroepen te onderscheiden binnen de 300 lokale omroepen. De lokale omroepen hebben in afwijkende situaties eigen oplossingen gevonden om het gat tussen het geëiste en de bekostiging te dichten.

– De onderlinge verschillen binnen de sector moeten worden onderkend en verder inzichtelijk worden gemaakt. Op die manier kan toegewerkt worden naar een situatie waarbij beschikbare middelen enerzijds en verwachtingen en prestaties anderzijds op een realistische wijze bij elkaar kunnen worden gebracht. Lokale omroepen kunnen dan beleidsplannen ontwikkelen die gebaseerd zijn op realistische ambitieniveaus en plaatselijke omstandigheden.

– De Olon organisatie zelf behoeft versterking. Alleen een krachtige Olon met een duidelijke visie op de toekomst kan de leidende rol op zich nemen die de sector nodig heeft en van haar verlangt.

Het bestuur van de Olon onderschrijft de uitkomsten van het rapport. Op korte termijn zal intern een kernwaardendiscussie gevoerd worden – op basis van de uitkomsten van deze visitatie. Tijdens de Ledenvergadering van de Olon in juni 2011 zullen de uitkomsten in de vorm van een stappenplan aan de leden worden voorgelegd.

Met dit rapport in de hand zal de Olon op korte termijn in overleg treden met de politiek, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Commissariaat voor de Media en de Ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, om te bespreken op welke wijze de situatie van lokale omroepen verbeterd kan worden. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten