Nos-directeur voor herinvoering kijk- en luistergeld

Het kijk- en luistergeld moet terug, vindt NOS-directeur Jan de Jong. “Als we het op vrijwillige basis weer invoeren, verwacht ik niet dat veel mensen zullen afhaken. Als mensen ervoor kiezen niet naar de publieke omroep te kijken, hoeven ze niet te betalen, maar als je kijkt, betaal je”, aldus De Jong.

NOS-directeur Jan de Jong verwacht dat het een huishouden dan 90 euro per jaar extra zou kosten. Op deze manier blijft de financiering volgens De Jong op afstand. Hij wil niet dat de politiek te veel grip krijgt op de publieke omroep. “We zijn geen staatsomroep en dan moet je ook financieel onafhankelijk kunnen opereren.”

Ook bestuursvoorzitter van de NPO Henk Hagoort hield al eens een pleidooi voor herinvoering van kijk- en luistergeld ‘om de politiek op afstand te houden’. In 2000 werd de omroepbijdrage afgeschaft en sindsdien worden de programma’s van de publieke omroep uit de belastingopbrengsten betaald. [Telegraaf/ANP/Adformatie/Radio.NL]

Gerelateerde berichten