Zoek
Sluit dit zoekvak.

Jubileumonderzoek 35 jarig bestaan ‘Oog’

Drie miljoen Nederlanders van 18 jaar en ouder luisteren geregeld naar het radioprogramma ‘Met het Oog op Morgen’. Van die groep stemt één miljoen mensen minstens één keer per week af op dit radioprogramma op de late avond tussen 23.00 en 24.00 uur op Radio 1.

Voor deze wekelijkse luisteraars blijkt het ‘Oog’ een trouwe ‘bedvriend’ te zijn. Want ruim de helft (54%) van hen beluistert het programma tussen de lakens. Dit blijkt uit een representatief onderzoek onder ruim 2000 Nederlanders van 18 jaar en ouder, uitgevoerd door onderzoeksbureau No Ties. Aanleiding voor het onderzoek is het 35-jarig bestaan van het ‘Oog’ op 5 januari 2011, dat wordt gevierd met een jubileumuitzending vanuit Amsterdam.

Jubileumuitzending
Op 5 januari 1976 was de allereerste uitzending van ‘Met het Oog op Morgen’. Met een strak format van vaste rubrieken, afgewisseld met deskundigen, gasten en muziek is het ‘Oog’ nu al 35 jaar lang, 365 dagen per jaar een NOS-baken vlak voor middernacht. En na een kleine 13000 uitzendingen is dit programma nog steeds succesvol. De deelnemers aan het onderzoek waarderen het programma met een 7,6 gemiddeld de vaste onderdelen als de ‘tune’ (8), ‘de krant van morgen’ (7,9), ‘het nieuws vandaag op radio en tv’ (7,8) en ‘5 voor 12’ (7,8) scoren gemiddeld net iets hoger dan de wisselende onderdelen: gasten/deskundigen (7,5) en muziek (7,4).

Verreweg de meeste luisteraars, 93%, beluisteren het ‘Oog’ via de radio. 19% luistert (ook) live via internet naar het programma. Slechts 2% luistert alleen via internet.

De vaste openings- en sluitingstune ‘Gute Nacht Freunde’ van Reinhard Mey blijkt een teken van herkenning te zijn. Van de 3 miljoen ‘geregelde’ luisteraars kunnen 1,8 miljoen mensen (60%) bij het horen van dit nummer spontaan de juiste titel van het radioprogramma noemen. Bij een vorig onderzoek in 2000 (toen het ‘Oog’ 25 jaar bestond) was dit 42%.

Over de hele week genomen luisteren gemiddeld een kleine 300.000 mensen per avond naar NOS Met het Oog op Morgen. De maandag is de meest beluisterde dag, gevolgd door de dinsdag. De zaterdag trekt het minste aantal luisteraars. Een grote meerderheid van de ondervraagden (78%) heeft geen vaste luisterdag. Slechts 18% (ruim een half miljoen Nederlanders) geeft aan op vast dagen naar het ‘Oog’ te luisteren. De keuze voor een vaste luisterdag hangt vooral af van de weekindeling van de luisteraar en heeft dan te maken met werk, sport of andere bezigheden.

Een belangrijk kenmerk van het ‘Oog’ zijn de vaste presentatoren op vaste avonden. De respondenten waarderen dit gegeven met het rapportcijfer 7,8. Net als bij het vorige onderzoek uit 2000 hebben de meeste luisteraars (ruim 70%) geen favoriete presentator. Veel mensen geven aan de afwisseling van presentatoren juist prettig te vinden. Een presentator wordt dan ook nooit genoemd als reden om al dan niet op een vaste avond af te stemmen. Onder de minderheid van luisteraars die wel een voorkeur heeft, valt op dat de duur van presenteren niet relevant is. Want zowel de langstzittende presentator John Jansen van Galen (ruim 20 jaar) als de nieuwste presentator, Clairy Polak (4 maanden), worden genoemd als favorieten.

Inhoudelijk zijn de Nederlanders zeer te spreken over het programma. De respondenten benoemden vier keer zoveel sterke als zwakke punten. Het kenmerk ‘informatief’ scoort met 91% het hoogst. Op de voet gevolgd door ‘prettig om naar te luisteren’ (90%), ‘interessant’ (89%) en ‘betrouwbaar’ (80%). De kenmerken ‘objectief’ en ‘levendig’ scoren 75%.

Als zwak punt is het meest ‘het late uitzendtijdstip’ genoemd. 35% vindt 23.00 tot 24.00 uur ‘enigszins’ of ‘veel te laat’. 60% vindt de uitzendtijd wel ‘goed’, 5% heeft hierover ‘geen mening’. Een kwart van de luisteraars is daarnaast ‘enigszins kritisch’ over de herhalingen van onderwerpen die eerder op de dag op Radio 1 of op tv al voorbij kwamen. Slechts een enkeling vindt het ‘Oog’ daarnaast ‘te kort’ of ‘soms wat saai of ouderwets’. Wat betreft de toekomst kan het ‘Oog’ blijven rekenen op een trouwe groep luisteraars. Want in het onderzoek geven 2,4 miljoen Nederlanders van 18 jaar of ouder (82% van alle luisteraars) aan het erg jammer te vinden als het programma zou verdwijnen.

Op 5 januari viert NOS Met het Oog op Morgen haar 35-jarig bestaan met een jubileum-uitzending vanuit studio Desmet in Amsterdam (23.00-24.00 uur, Radio 1). De zeven vaste presentatoren van het Oog debatteren onder leiding van Clairy Polak over het nieuws en de journalistiek. De jubileumuitzending wordt muzikaal omlijst door live optredens van de Haagse popband Gruppo Sportivo, die ook in 1976 het levenslicht zag. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten