Search
Close this search box.

Orban: mediawet ook elders in EU aanpassen

Hongarije is bereid zijn nieuwe mediawet op onderdelen aan te passen als gelijksoortige veranderingen ook door de overige lidstaten van de Europese Unie worden doorgevoerd. Dit heeft de Hongaarse premier Viktor Orban donderdag gezegd. Onder de nieuwe wet, die op 1 januari van kracht werd, heeft de Hongaarse regering ruime bevoegdheden om private media te controleren en te beboeten.

Veel Europese landen hebben kritiek geleverd op de nieuwe wet. Voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso zei woensdag dat hij Orban vrijdag om opheldering over de omstreden wet zou vragen. De Europese Unie maakt zich zorgen over de persvrijheid in Hongarije.

Orban nam donderdag een voorschot op zijn onderhoud met Barroso. Hij suggereerde dat met twee maten wordt gemeten. De nieuwe Hongaarse wet wijkt niet noemenswaard af van de mediawetgeving in andere EU-landen, zo betoogde hij. Desondanks is Hongarije bereid de wet aan te passen. Maar dan moeten de andere EU-landen dat ook doen, luidde zijn boodschap.

Vrijdag brengt de Europese Commissie een bezoek aan de regering in Boedapest. Hongarije is sinds 1 januari zes maanden lang EU-voorzitter. [Novum/AP/Radio.NL]

Gerelateerde berichten