Aantal kijkers via satelliet blijft toenemen

In 2010 is het totaal aantal Astra-satelliethuishoudens in de Benelux de grens van 1 miljoen overschreden. Daarnaast is het bereik van Astra 23.5° Oost in 2010 met meer dan 200.000 huishoudens toegenomen naar in totaal 740.000, een recordgroei van bijna 40%. In Nederland liggen de Astra 23.5° Oost bereikcijfers nog hoger dan het Benelux-gemiddelde: 80%.

De snelle groei van het bereik van 80% van Astra 23.5° Oost over de afgelopen jaren is met name te danken aan de komst van de regionale publieke zenders en een snel toenemend aantal HD-zenders via CanalDigitaal. Hierdoor ontvangen nu vier van de vijf Nederlandse satelliethuishoudens Astra 23.5°. Via de satelliet zijn ook honderden radiostations te ontvangen.

Genoemde cijfers zijn de uitkomst van de Astra Satellite Monitors, een marktonderzoek dat jaarlijks in meer dan 35 Europese landen plaatsvindt. Voor Nederland is het onderzoek uitgevoerd door TNS NIPO.

Percentage HD-kijkers het hoogst onder satelliethuishoudens
Met circa 30 voor Nederland beschikbare HD-zenders is Astra het grootste en snelst groeiende HDTV-platform van Nederland. De populariteit van satellietontvangst voor HDTV wordt door een andere uitkomst van het onderzoek bevestigd: ruim een derde van alle Astra-satelliethuishoudens beschikt over HDTV-ontvangst. In vergelijking met overige infrastructuren (kabel) heeft de satelliet daarmee veruit het hoogste percentage HDTV-kijkers.

Bill Wijdeveld, algemeen directeur Astra Benelux: “In de afgelopen jaren heeft Astra 23.5° Oost zich definitief gevestigd als belangrijkste groeipositie voor HDTV en 3DTV en de laatste bereikcijfers zijn daarvan een duidelijke bevestiging. Het is ook het resultaat van een uitstekende samenwerking van alle betrokken marktpartijen: regionale omroepen, CanalDigitaal, omroepen, Astra en de satellietvakhandel.”

Volgens de uitkomsten van de Astra Satellite Monitors waren er eind 2010 in heel Europa 135 miljoen huishoudens die programma’s via Astra konden ontvangen, waarvan 58 miljoen via een individuele of gedeelde schotelantenne. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten