Zoek
Sluit dit zoekvak.

Duitsland: Brand in zendtoren Calau

Een brand in de 180 meter hoge zendtoren in Calau, in het zuidwesten van de deelstaat Brandenburg, heeft ervoor gezorgd dat ruim 150.000 inwoners van de regio Cottbus zonder radio- en televisieontvangst kwamen te zitten. Daarnaast moesten ongeveer 400 omwonenden hun huizen verlaten wegens instortingsgevaar.

Afgelopen dinsdag omstreeks 11 uur werd er een dikke rookpluim bij zendtoren van Calau ontdekt. Er bleek brand te zijn uitgebroken in een technische ruimte op ongeveer 120 meter hoogte. Omdat in eerste instantie onduidelijk was hoe ernstig de brand was, werd besloten om 400 inwoners van Calau, die in een straal van 200 meter om de toren wonen, te evacueren.

Dinsdagavond om 23.00 uur was de brand meester en mochten de bewoners weer terug naar hun huizen. Van acuut instortingsgevaar van de toren is geen sprake. De technische recherche is inmiddels een onderzoek gestart naar de oorzaak van de brand. Vermoed wordt dat een technisch defect de boosdoener is.

Door de brand waren ruim 150.000 inwoners van de regio Cottbus verstoken van radio en televisie. Onder meer de publieke radiostations Radio Eins (95.1 FM), Antenne Brandenburg (98.6 FM), Inforadio (93.4 FM), Fritz (103.2 FM) en Kulturradio (104.4 FM), alsmede de commerciële zender BB Radio (107.2 FM) waren hierdoor niet meer via de ether te ontvangen in het zuidwesten van Brandenburg. Omdat sommige kabelmaatschappijen de radiosignalen uit de ether halen, was op een aantal kabelnetten ruis te horen.

Inmiddels zijn er in de stad Cottbus noodfrequenties met een laag vermogen (0,5 kW) in de lucht gebracht. De meeste stations zenden hier weer op hun vertrouwde frequentie uit. Alleen Antenne Brandenburg en BB Radio hebben tijdelijk een andere frequentie gekregen. Antenne Brandenburg is nu op 91.6 FM te ontvangen, terwijl BB Radio nu gebruik maakt van 105.8 FM. Vanwege het lage vermogen van de noodzenders, zijn op een aantal kabelnetten de radiostations daarom nog steeds niet te ontvangen.

Niet alleen de radio-uitzendingen, maar ook de televisie-uitzendingen ondervinden hinder door de brand. Nog steeds zijn de digitale ethertelevisie signalen (DVB-T) uit de lucht, waardoor de landelijke en regionale publieke televisiestations niet meer via de ether te ontvangen zijn. Op een aantal kabelnetten in de regio is ARD (Duitsland 1) hierdoor alleen maar digitaal te ontvangen.

Hoe groot de schade aan de zendtoren is door de brand, is nog onduidelijk. Ook is nog niet bekend wanneer de toren weer gebruikt gaat worden voor radio- en televisie-uitzendingen.

Een reportage van de publieke omroep RBB over de brand is hier te bekijken. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten