Zoek
Sluit dit zoekvak.

Artiesten furieus om schrappen Grammy-categorieën

Artiesten als Paul Simon en Carlos Santana zijn woedend op de organisatie achter de Grammy Awards. De National Academy of Recording Arts and Sciences maakte in april bekend nog maar 78 Grammy’s uit te delen. Dit jaar werden nog 109 beeldjes uitgereikt.

Volgens de artiesten wordt etnische muziek erg hard getroffen door het schrappen van de categorieën. “De Grammy’s moeten alle kleuren van de regenboog vertegenwoordigen”, schrijft Santana in een brief naar de National Academy of Recording Arts and Sciences. “Geef etnische muziek een plek in de harten van muziekliefhebbers.”

Ook Paul Simon klom in de pen om te protesteren tegen de ingrijpende veranderingen. “Ik vind dat de Grammy’s artiesten tekortdoen door categorieën die voorheen los van elkaar stonden op een hoop te gooien. Ze verdienen de aparte waardering van de Grammy’s.”

Bobby Sanabria, de latin jazz-artiest die het protest van de artiesten in gang zette, dreigt zelfs de Grammy’s te boycotten. Sanabria noemt het besluit van de National Academy ‘een subtiele vorm van racisme’ en eist het aftreden van topman Neil Portnow. Dat is voor de topman en voorzitter van de Grammy’s een brug te ver. “Het is niet rationeel of logisch om een discussie te voeren over wie af moet treden.”

Portnow wil graag met de protesterende artiesten om de tafel gaan zitten, maar dat is voor Sanabria een gepasseerd station. “Je steekt niet een mes in iemands rug en stelt vervolgens een overleg voor als diegene bloedend op de grond ligt. Portnow heeft totaal geen respect voor ons en heeft geen verstand van zaken.”

De artiesten hopen dat de veranderingen nog voor de uitreiking van volgend jaar teruggedraaid worden. Portnow is dat echter niet van plan. Hij wil de veranderingen doorvoeren en na de uitreiking evalueren. [Novum/AP/Radio.NL]

Gerelateerde berichten