Search
Close this search box.

Franse journalisten vrijgelaten in Afghanistan

Twee Franse journalisten die sinds december 2009 werden gegijzeld in Afghanistan zijn vrijgelaten. Dat heeft de Franse president Nicolas Sarkozy woensdag bekendgemaakt. Het gaat om Herve Ghesquiëre (47) en Stephane Taponier (46), die beiden in goede gezondheid verkeren. Ook hun tolk Reza Din is op vrije voeten gesteld.

Twee Afghaanse medewerkers van de journalisten waren al eerder vrijgelaten, maar dat werd volgens de Franse minister van buitenlandse zaken Alain Juppe stilgehouden om de onderhandelingen niet te hinderen.

De twee journalisten van de Franse televisiezender France 3 werden ontvoerd toen ze een wegenbouwproject ten oosten van Kabul versloegen. Ze waren naar Afghanistan gereisd en verbleven daar onder de hoede van het Franse leger, maar besloten in het vervolg onafhankelijk te willen werken. Prompt werden ze gegijzeld.

De Taliban stelden na de gijzeling een aantal, deels geheime, voorwaarden aan de vrijlating van de Fransen. Maar de Franse autoriteiten wimpelden speculaties over wederdiensten weg. “Frankrijk betaalt geen losgeld”, verklaarde Juppe.

Volgens Jean-Franeois Julliard, het hoofd van perswaakhond Reporters without Borders, heeft de regering van de Afghaanse president Hamid Karzai de eisen van de Taliban deels ingewilligd door een aantal gevangenen vrij te laten.

Hoofdredacteur Thierry Thuillier van France 3 liet na de vrijlating van zijn collega’s champagne aanrukken en noemde het ‘geweldig om hun gezinnen te zien ontploffen van vreugde’.

Sarkozy bedankte president Karzai voor diens medewerking bij de vrijlating. [Novum/AP/RadioWereld.NL]

Gerelateerde berichten