Zoek
Sluit dit zoekvak.

MDR Info staakt uitzendingen op AM 882

De Duitse publieke nieuwszender MDR Info staakt de uitzendingen via de middengolf in het zuidwesten van de deelstaat Thüringen. Zenderexploitant Media Broadcast heeft besloten om op 1 juli te stoppen met het uitzenden op AM vanuit Wachenbrunn, waardoor de frequentie 882 kHz uitgezet wordt. De overige AM-zenders van MDR Info blijven vooralsnog wel in gebruik.

Sinds 1955 wordt er vanuit Wachenbrunn op de middengolf uitgezonden. In eerste instantie door de Oost-Duitse staatsomroep, waar Radio DDR 1 op 1052 kHz uitzond. Halverwege de jaren ’70 verhuisde DDR 1 naar 629 kHz, waarna de Berliner Rundfunk ging uitzenden op 1052 kHz. De exacte vermogens waarmee uitgezonden werd zijn onbekend. Geschat werd dat deze tussen de 5 kW en de 20 kW lagen. Het frequentieplan van Geneve zorgde ervoor dat de frequenties in 1978 gewijzigd werden in 1044 en 1431 kHz. Pas in de jaren ’80 werd de frequentie 882 kHz in gebruik genomen.

Na de val van de muur nam de publieke omroep MDR de frequentie 882 kHz over. Sinds 1988 zendt ook de Russische Wereldomroep uit vanuit Wachenbrunn op 1323 kHz. Uitgezonden wordt met een vermogen van 800 kW, waarmee het één van de krachtigste zenders in Duitsland is. Door het hoge vermogen kwamen er flinke klachten van bewoners uit de omgeving binnen. Zij ondervinden flinke storingen aan elektronische apparatuur.

Vanaf 1 juli worden de middengolfuitzendingen vanuit Wachenbrunn geheel stopgezet. Hierdoor verdwijnt MDR Info van AM 882. Luisteraars in zuidwest Thüringen worden geadviseerd om over te schakelen naar FM, DAB+ of satelliet. Ook de Russische Wereldomroep stopt met uitzenden op AM 1323. Luisteraars hiervan worden geadviseerd om te schakelen naar satelliet of internet.

Wat er na de buitengebruikstelling met het zenderpark Wachenbrunn gaat gebeuren is nog onduidelijk. Ook is niet bekend of de vier 125 meter hoge stalen vakwerkmasten blijven staan.

RTL Radio
Niet alleen in Thüringen wordt het stiller op de middengolf. Ook in Luxemburg dreigt er een einde te komen aan de AM-uitzendingen. Sinds de jaren ’70 zendt Radio Luxembourg en opvolger RTL Radio vanuit Marnach uit op 1440 kHz. Maar ook hier komen klachten van omwonenden binnen over storingen door stralingen, waardoor het zenderpark gesloten dreigt te worden.

De kans is groot dat RTL Radio hierdoor geheel stopt met uitzenden op AM. De vergunning voor het gebruik van zender loopt in oktober af en de vraag is of deze nog verlengd wordt. RTL zelf heeft namelijk al aangegeven eigenlijk van de zender af te willen.

De afgelopen jaren werd het vermogen van de zender Marnach al drastisch verminderd. Zo werd acht jaar geleden tijdens de ochtendspits nog met 1200 kW uitgezonden, inmiddels is dit al verminderd naar 300 KW. Ook staat de zender overdag grotendeels uit. RTL Radio maakt allen nog tussen 4 en 7 uur en tussen 16 en 19 uur gebruik van de zender, terwijl China Radio International de avonduren vult. [RS/RadioWereld.NL]

Gerelateerde berichten