Zoek
Sluit dit zoekvak.

Mediabisschop Frans Wiertz voor behoud RKK

“RKK wordt geraakt in het hart van zijn missie om een reden die niet van toepassing is op RKK. Ik vind dat buitengewoon onrechtvaardig.” Dat schrijft mediabisschop Frans Wiertz in een brief aan de vaste Kamercommissie OC&W naar aanleiding van de recente brief van de minister van OC&W van 17 juni.

Daarin vraagt het kabinet aan de 2.42 omroepen om zich ‘voortaan te beperken tot de specifiek levensbeschouwelijke taken’.

De bisschop betoogt dat “RKK de afgelopen jaren niets anders heeft gedaan dan met grote voortvarendheid de kern van de opdracht uitvoeren: levensbeschouwelijke programma’s. Ons programma-aanbod is scherper, meer geprofileerd en herkenbaarder geworden op alle gebieden die voor de kerk relevant zijn: liturgie, catechese en diaconie’.

Mediabisschop Wiertz wijst er op dat de twee meest bekende priesters van Nederland (Antoin ne Bodar en Roderick Vonhögen) presentator zijn van RKK-programma’s. En hij refereert aan een recent imago-onderzoek onder een representatieve groep Nederlanders. Daaruit blijkt dat RKK wordt herkend als kerkelijk, gelovig, katholiek. Precies de woorden die van toepassing zijn op de levensbeschouwelijke taken, zo meldt RKK.

Oproep
Daarom bevreemdt het de bisschop, zo schrijft hij aan de vaste Kamercommissie, dat “RKK ook betrokken wordt in het voorgestelde bedrag aan bezuinigingen van 13 miljoen euro”.

Wiertz begrijpt overigens heel goed dat ook kerkelijke zendgemachtigden hun bijdrage moeten leveren aan de bezuinigingen en RKK wil daarin ook zijn verantwoordelijkheid nemen. Maar hij vindt “het voorgestelde bedrag van 13 miljoen buitenproportioneel. Dat is bijna een halvering van het totale budget van alle 2.42 omroepen”. Wiertz doet een ‘dringend beroep op de vaste Kamercommis sie om dit bedrag te heroverwegen en daarin de speciale positie van RKK te betrekken’. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten