‘Radio 2 krijgt 35% Nederlandstalige muziek’

Zendermanager Kees Toering van Radio 2 is het niet eens met de wens van de Tweede Kamer. Den Haag heeft de publieke zender een quotum van 35% Nederlandse muziek opgelegd. Voorzitter Hagoort van de NPO vindt de motie die donderdag is aangenomen, op de grens van wat geoorloofd is.

35% nederlandse muziek op de publieke zender Radio 2 tussen zeven uur ’s ochtends en zeven uur ’s avonds was oorspronkelijk een voorstel van de PVV.

Het voorstel is met steun van het CDA, de VVD en SP aangenomen in de Tweede Kamer. Volgens Martin Bosma van de PVV is het bieden van Nederlandstalig repertoire een publieke taak van de publieke omroep die overigens 6 landelijke radiostations heeft.

Radio 2 luistert niet
Radio 2 gaat niet in op de wens van de Tweede Kamer om 35% Nederlandstalige muziek te draaien. Hagoort vindt dat de politiek zich niet moet bemoeien met de inhoud van de publieke omroep. Radio 2 luistert alleen naar de wens van het publiek, zegt hij.

Zendermanager Radio 2
Zendermanager Kees Toering: “Radio 2 besteedt al heel lang veel aandacht aan Nederlandse artiesten en Nederlandstalig repertoire. Niet alleen door veel Nederlands(talig)e platen te programmeren, maar ook via concerten, evenementen en programma’s als Muziekcafé, Spijkers met Koppen en Sara op Zondag, waarin structureel aandacht is voor het Nederlandstalige genre.

Radio 2 was, is en blijft de belangrijkste radiozender op het gebied van Nederlandse en Nederlandstalige muziek. Dat is er mede de oorzaak van, dat veel luisteraars de zender zo weten te waarderen.”

Wet
Volgens de wet mag de politiek zich niet met de programmering van publieke radiozenders bemoeien. Alleen de NPO mag bepalen wat er op de publieke zenders wordt uitgezonden. Daarom moet de minister de motie waarschijnlijk terugdraaien. Wordt vervolgd…

193.000 euro
Daarnaast stemde de Tweede Kamer unaniem in met het PVV-voorstel om het aantal veelverdieners bij de publieke omroep terug te dringen tot maximaal drie. Deze drie presentatoren, verslaggevers of bestuurders mogen voortaan niet meer verdienen dan de norm van ongeveer 193.000 euro. Op dit moment verdienen nog 11 presentatoren te veel geld. De NPO is al bezig dit aantal terug te brengen naar maximaal acht. [RadioWereld.NL]

Gerelateerde berichten