Search
Close this search box.

Zwitserland: Nieuwe koers voor DRS 1 en DRS 3

De Duits-Zwitserse publieke radiostations DRS 1 en DRS 3 wijzigen hun muzikale koers. Vanaf november 2011 krijgen de twee populaire radiostations een duidelijker onderscheidend muziekprofiel. Daarnaast gaan ook de actualiteitenprogramma’s op de schop, zo meldt Der Sonntag.

Momenteel is DRS 1 de best beluisterde radiozender in het Duitstalige gedeelte van Zwitserland.

Dagelijks brengt het station een mix van hits van de jaren ’60 tot nu, afgewisseld met veel informatie. Meerdere keren per dag wordt het programma van DRS 1 ontkoppeld voor regionaal nieuws.

DRS 3 is de op één na best beluisterde zender. De zender draait voornamelijk hits van de jaren ’80 tot nu, waarbij het accent op pop-rock van de afgelopen 10 jaar ligt. De uitzendingen van DRS 3 vinden hoofdzakelijk in het Zwitserduits, dat door 90% van de bevolking gesproken wordt.

Uit onderzoek is echter gebleken dat de muziek op DRS 1 en DRS 3 een overlap van 6% heeft. Daarnaast wordt het muziekprofiel als te onduidelijk bestempeld. Daarom heeft De Duits-Zwitserse publieke omroep SRF besloten om de muzikale koers van beide stations te wijzigen.

Met ingang van november blijft DRS 1 muziek van de jaren ’60 tot nu draaien. Wel wordt de muziekmix beter afgestemd op de doelgroep. Doordat het publiek van DRS 1 veelal 50 jaar of ouder is, zullen er meer Chansons, Canzoni en Duitstalige pophits gedraaid worden. Voor echte Schlagers blijft DRS Musikwelle het adres. Wel komt er misschien een apart Schlagerprogramma op DRS 1. DRS 3 gaat zich voornamelijk concentreren op actuele en nieuwe muziek.

Ook is het de bedoeling dat de playlists van beide stations uitgebreid gaan worden, waardoor de rotatie van de muziek omlaag gaat. Volgens de omroep zijn luisteraars veel volwassener en toleranter dan de Amerikaanse radioconsultants ons doen geloven.

Informatie
Naast de muziek wijzigt ook het nieuwsaanbod van de twee stations. De reguliere nieuwsbulletins blijven intact, maar de actualiteitenprogramma’s in de middag worden uitgebreid. Op DRS 3 begint het informatieprogramma Info 3 pas om 17 uur. Op DRS 1 staan actualiteiten pas vanaf 17.30 uur centraal tijdens de uitgebreide regionale nieuwsbulletins.

Vanaf november worden luisteraars al vanaf 16 uur de hoogte gebracht van het laatste nieuws. Daarnaast komt er meer aandacht voor sport op DRS 1 en worden belangrijk sportnieuws en uitslagen in de lopende programma’s gebracht. Daarnaast wordt ook de manier waarop nu de verkeersinformatie wordt gegeven tegen het licht gehouden. Naast dat de opzet wijzigt komen er ook vaste filelezers. Momenteel lezen de presentatoren van de programma’s de berichten nog voor.

DAB
Goed nieuws is er ook voor de luisteraars van DRS 1 via Digital Audio Broadcasting (DAB). Zij moeten het momenteel nog zonder hun regionale nieuws doen, maar hier komt verandering in. In 2012 wordt er gestart met de uitrol van regionale multiplexen, waardoor elke regio zijn eigen regionale nieuws kan ontvangen.

Wat nog onduidelijk is, is of de publieke radio DRS al naamswijzigingen gaat doorvoeren voor DRS 1 en DRS 3. Eerder werd bekend dat de SRF af wil van de afkorting DRS in de namen van zijn radiostations. [RS/RadioWereld.NL]

Gerelateerde berichten