Hoorspel War of the Worlds wordt musical

De musicalversie van The War of the Worlds komt volgend jaar naar Nederland. De show is een muzikale bewerking van het sciencefictionboek van H.G. Wells uit 1898 door componist Jeff Wayne. The War of the Worlds werd bekend toen het voor het eerst op de Amerikaanse radio te horen was. Veel luisteraars dachten dat het verhaal echt was gebeurd.

Het verhaal over een buitenaardse invasie inspireerde al meerdere werken. Zo speelde Tom Cruise in 2005 de hoofdrol in de verfilming van het boek.

Hoorspel
The War of the Worlds is geïnspireerd op het gelijknamige boek van H.G. Wells uit 1898 over een invasie op aarde door buitenaardse wezens. Legendarisch werd het hoorspel, onder regie van Orson Welles, dat in 1938 op de Amerikaanse radio te horen was. Het hoorspel was zo levensecht, dat veel Amerikanen in paniek raakten en dachten dat Amerika écht door buitenaardse wezens werd binnengevallen. In 1978 bedacht en produceerde Jeff Wayne het dubbelalbum ‘The War of The Worlds’, een muzikale versie van het verhaal. 

Nederlandese versie
Radio Veronica zond jaren geleden de Nederlandse versie van Jeff Waynes ‘War Of The Worlds’ uit. Deze versie is in 1978 vertaald en geproduceerd door Radio Veronica deejay Bart van Leeuwen. Jan van Veen is de verteller van het verhaal, Patricia Paay, Willem Duyn en Peter Koelewijn zijn de stemmen. Jeff Wayne schreef in 1978 de muziek bij het originele verhaal van auteur H.G. Wells en gaf toestemming aan Bart van Leeuwen en producer Ad Bouman om zijn muziek te gebruiken voor de Nederlandstalige versie.

Musicaltoer 
Van de cd werd in 2006 een musicaltoer gemaakt, die sindsdien al twee keer Nederland aandeed. De musical is voor de toer van volgend jaar in een nieuw jasje gestoken. Zo wordt de rol van verteller overgenomen door Liam Neeson. De 59-jarige acteur klimt niet zelf de planken op. Hij is alleen als hologram in de show te zien. De voorstelling is volgend jaar op 19 december te zien in de Rotterdamse Ahoy. De kaartverkoop start donderdag. [RadioWereld.NL]