Zoek
Sluit dit zoekvak.

Tienduizenden Turken herdenken dood journalist

Meer dan tienduizend betogers hebben donderdag de dood van de Turks-Armeense journalist Hrant Dink herdacht. Het was vijf jaar geleden dat Dink werd vermoord door een tiener in Istanbul. De woede over het proces, dat niet aan het licht bracht of regeringsfunctionarissen nalatigheid kan worden verweten of mogelijk zelfs betrokken waren bij de moord, blijft groeien.

Op de plek waar Dink werd doodgeschoten, voor het kantoor van dagblad Agos, plaatsten mensenrechtenactivisten rode anjers. Vele betogers droegen zwarte spandoeken mee waarop te lezen stond ‘Wij zijn allemaal Hrant, wij zijn allen Armeniër’. De demonstranten betoogden in stilte voor gerechtigheid.

Turkse regeringsleiders en vooraanstaande zakenlieden deelden de ontevredenheid van de betogers over de veroordeling van Yasin Hayal, de man die wordt gezien als het brein achter de moord op Dink. Een panel van zeven rechters legde Hayal een levenslange gevangenisstraf op, maar zeventien anderen werden vrijgesproken van aanklachten te handelen in opdracht van een terreurorganisatie. Over een negentiende verdachte weigerde de rechtbank een oordeel te vellen. De schutter zelf, Ogun Samast, werd in juli veroordeeld tot 23 jaar gevangenisstraf.

Turkse leiders hebben gezworen een diepgaand onderzoek in te stellen naar de moord op Dink. Dit lijkt een teken te zijn dat ook zij niet tevreden zijn met de uitspraak van de rechtbank. De advocaten van Dink zeiden in beroep te gaan tegen de uitspraak van het hof. “Het eindoordeel in deze zaak op een transparante en juiste wijze, in lijn met onze wetten, is een belangrijke test voor ons”, zei de Turkse president Abdullah Gül donderdag.

Ook een van de rechters die betrokken was bij de veroordeling zei niet tevreden te zijn over de uitspraak. “We hadden licht kunnen werpen op wat er gaande was achter de schermen, dat is waar iedereen nieuwsgierig naar is”, aldus Rustem Eryilmaz. “Er moeten aanstichters zijn (…) maar er is bewijs nodig om het bestaan van zoiets vanuit juridisch oogpunt te accepteren.” Volgens Eryilmaz stonden de rechters onder druk om een uitspraak te doen over het al 4,5 jaar durende proces en hadden ze geen tijd om de duizenden telefoongesprekken die op de plaats delict werden gevoerd te bekijken.

Dink riep de woede van conservatieve nationalisten over zich af door de massamoord op Armeniërs in 1915 als genocide te bestempelen. Turkije ontkent dat het genocide was en stelt dat de slachtoffers vielen ten tijde van een burgeroorlog. [Novum/AP/RadioWereld.NL]

Gerelateerde berichten