Zoek
Sluit dit zoekvak.

VS: Nieuwsoorlog gestart in Washington DC

In de Amerikaanse stad Washington DC is maandag een ware nieuwsoorlog ontstaan. Om klokslag 5 uur lokale tijd (11 uur Nederlandse tijd) is CBS Radio van start gegaan met ‘All News 99.1’ (WNEW). Het doel: een flink graantje meepikken van het succes van marktleider 103.5 WTOP, de nieuwszender van de stad.

Eind november 2011 kondigde CBS Radio aan te gaan starten met een nieuwsradiozender in Washington DC. Momenteel exploiteert CBS namelijk al nieuwszenders in vele grote steden, waaronder New York City (1010 WINS en WCBS Newsradio 880), Los Angeles (KNX 1070), Chicago (WBBM Newsradio), San Francisco (KCBS Newsradio).

Washington DC was tot nu toe de enige grote stad waar CBS Radio geen nieuwsradiostation had. Al jaren lang is de hoofdstad van de Verenigde Staten het domein van 103.5 WTOP. De nieuwszender van Hubbard Broadcasting is niet alleen marktleider in de stad, maar was in 2010 ook nog eens de grootste verdienzender van de Verenigde Staten.

In 2010 behaalde WTOP een omzet van $57,2 miljoen. Ondanks de kredietcrisis was dit zelfs ruim $6 miljoen meer dan het jaar daarvoor. Door alleen al een klein deel van de adverteerders bij WTOP weg te kapen kan CBS Radio het nieuwsformat, dat relatief duur is, rendabel maken in de hoofdstad.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat All News 99.1 al afgelopen donderdag van start ging. Dat gebeurde ook, maar nog niet in de ether of via het internet. Door technische problemen moest de officiële start uitgesteld worden. En dus maakte het nieuwsteam van All News 99.1 de afgelopen dagen vele proefprogramma’s, waardoor het station na de officiële start gelijk op stoom is. Je hebt immers maar één keer om een eerste indruk te maken.

Start met gerenommeerde namen
Maandagochtend om 5 uur is All News 99.1 officieel van start gegaan op FM en via internet. En er CBS alles aan gelegen om het station tot een succes te maken. Daarom is All News 99.1 van start gegaan met een indrukwekkende line-up met gerespecteerde namen uit de nieuwswereld.

De ochtendspits tussen 5 en 10 uur is in handen van Bill Rehkopf en Amy Morris. Rehkopf komt bij zusterstation KSKA Newsradio 1020 uit Pittsburgh vandaan, terwijl Morris jaren lang voor WTOP en Federal Newsradio (WFED) werkte. Tussen 10 en 14 uur kruipen Jenny Glick en Chas Henry achter de microfoon. Glick werkte eerder voor WBAL in Baltimore. Henry was in het verleden te zien op ABC 7, News Channel 8 en te horen op WTOP.

Tijdens de avondspits zijn Evan Haning en Nancy Lyons te horen. Haning komt bij WTOP vandaan, terwijl Lyons voor de publieke radio NPR werkte. In de avonduren verslaan Sarah Jacobs en Cheryl Simone het nieuws. Jacobs komt bij Mix 106.5 (WWMX) vandaan, terwijl Lyons furore maakte bij 1010 WINS in New York City en Newsradio 610 WIOD in Miami).

Opvallend is dat de nieuwsbulletins op de hele uren niet van CBS News zijn, maar van ABC News. Dit komt doordat rivaal WTOP tot en met 2013 de officiële rechten voor het uitzenden van CBS News heeft in de hoofdstad.

First Traffic Every Ten Minutes
Ook de verkeersinformatie krijgt een belangrijke rol in de programmering van All News 99.1. Washington is namelijk de meest verstopte stad van de VS, waar de ochtendspits naadloos overgaat in avondspits. Daarom brengt ook All News 99.1 elke 10 minuten verkeersinformatie in “First Traffic Every Ten Minutes on the Ones”. Tijdens de ochtendspits keert Lisa Baden, de populairste filelezer van Washington, terug op de radio. Tot begin 2011 was Baden dagelijks te horen op WTOP, waar ze opviel door de opgewekte manier waarop ze de files las. Het lukte haar om automobilisten een glimlach op het gezicht te toveren als ze vertelde dat ze nog minimaal 20 kilometer file voor de boeg hadden. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten