Search
Close this search box.

WTOP opnieuw grootste ‘verdienzender’ van de VS

De nieuwszender 103.5 WTOP in Washington D.C. voert opnieuw de lijst aan als het gaat om radiostations met de hoogste omzet. Volgens BIA/Kelsey wist het radiostation in 2011 $64,0 miljoen aan reclame-inkomsten binnen te slepen. En dat is $6,8 miljoen meer dan in 2010. De koppositie van WTOP blijft opmerkelijk, aangezien Washington D.C. pas de 7e radiomarkt van de VS is.

CBS Radio is het best vertegenwoordigd in de lijst. Maar liefst vijf van de radiostations in de top 10 van radiostations met de hoogste omzet zijn van dit concern. Concurrent Clear Channel staat met vier stations in de top 10, terwijl Hubbard Broadcasting met één radiostation in de lijst staat. Kijkend naar de radiomarkten, dan gaat New York City, de grootste radiomarkt van de VS, met vijf noteringen aan kop.

Net als in Nederland hebben ook veel Amerikaanse radiostations de klappen van de kredietcrisis gemerkt. Veel radiostations zagen hun omzet in 2009 fors dalen. In 2010 trok het advertentieklimaat weer een beetje aan, wat resulteerde in een hogere omzet voor een groot aantal stations. Deze groei zette in 2011 door.

2011 Was opnieuw een goed jaar voor de nieuws- sport- en talkstations. In de top 10 staan namelijk, net als het jaar daarvoor, maar liefst zes radiostations waar uitsluitend gesproken woord te horen is. Er was het afgelopen jaar namelijk weer genoeg gespreksstof. Zo waren er aanslagen Moskou, was er onrust in Egypte ,de oorlog in Libië, een aardbeving in Japan en werd Bin Laden gedood in Pakistan.

103.5 WTOP in Washington D.C. deed wederom goede zaken. De nieuwszender behaalde in 2011 een omzet van $64,0 miljoen, $6,8 miljoen meer dan in 2009. Een goede opsteker voor Hubbard Broadcasting, die het station vorig jaar kocht van Bonneville. Grote vraag is of WTOP deze omzet ook in 2012 weet te halen, nu het concurrentie heeft gekregen van All News 99.1 WNEW van CBS Radio.

102.7 KIIS FM in Los Angeles stond voor het tweede jaar op een rij op de tweede plaats. Wel steeg de omzet met $3 miljoen naar $57 miljoen. De talkzender KFI AM640 steeg een plak en staat nu op de derde plaats met $48,1 miljoen, een stijging van $2,1 miljoen.

WBBM Newsradio in Chicago steeg van de zevende naar de vierde plek en behaalde een omzet van $48,0 miljoen. Deze winst is deels te danken aan de ingebruikname van een FM-frequentie in de ‘Windy City’ in augustus. Voor die tijd was WBBM Newsradio uitsluitend op AM te beluisteren. De relatief hoge omzetten van de nieuwszenders komen overigens voornamelijk doordat de reclamespotjes tussen de verschillende nieuwsitems in zitten geplakt. Hierdoor is de attentiewaarde van de luisteraar veel hoger dan bij een spotje dat midden in een blok van vier minuten zit gepropt. Hierdoor kunnen de nieuwszenders hun reclamezendtijd voor een gemiddeld hoger bedrag verkopen.

WCBS Newsradio 880 blijft de grootste verdienzender van New York City, maar zag wel de omzet met $1,5 miljoen dalen naar $47,5 miljoen en staat hierdoor nu vijfde in de overall lijst. De hitzender Z100 (WHTZ) staat op zes met $46,0 miljoen, een stijging van $3 miljoen. Zusterstation 106.7 Lite FM (WLTW), de best beluisterde zender van de Big Apple daalde naar de zevende plaats met $42,0 miljoen. De nieuwszender 1010 WINS volgt met $42,0 miljoen.

De top 10 wordt gecompleteerd door de alternatieve zender KROQ 106.7 in Los Angeles met $42,0 miljoen en de sportzender 66 WFAN in New York City met $40,5 miljoen. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten