De rechtbank heeft afgelopen week na ruim twee jaar uitspraak gedaan in de zaak Radio Decibel. Volgens het bericht op Radio.NL werd Bas Emons (Media Holding) in zijn rechtszaak die hij tegen Pierre Karsten aanspande op alle punten in het ongelijk gesteld. Echter, de tegeneisen van Karsten werden eveneens door de rechter afgewezen.
Vrijdag werd duidelijk dat er een vervolg komt in deze complexe zaak rondom het radiostation.
Claims Emons en Karsten nog onvoldoende bewezen
De rechtbank heeft in het vonnis nagenoeg geen expliciete uitspraken kunnen doen. Op 1 na zijn alle (tegen)claims van Pierre Karsten en Bas Emons afgewezen wegens onvoldoende bewijs. Zowel Karsten als Emons eisten van elkaar sommen geld.
Emons had verder aangifte van diefstal gedaan voor apparatuur die uit zijn woning / studio waren ontvreemd. Wel is voorlopig het merk Radio Decibel voor de helft eigendom van zowel Bas Emons als Pierre Karsten. Emons gaat dus in hoger beroep.
De zaak werd ruim 2 jaar geleden door Bas Emons aangespannen nadat hij door Karsten tijdens zijn verlof uit de organisatie was gezet en zonder overleg volgens Emons werd uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel. Emons was in juli 2008 met Karsten in zee gegaan om zijn Radio Decibel Amsterdam 94.9 FM zender verder uit te breiden. Vervolgens werd gezamenlijk in oktober 2008 het City FM-kavel overgenomen en op 1 februari 2009 het nieuwe Radio Unique vanuit de oude Decibel-studio aan de Nassaukade, met zicht op de roemruchte Da Costakade, in Amsterdam gestart. Emons begon eerder in 1998 bij Radio Decibel in Brabant en startte in maart 2007 met Radio Decibel op 94.9 FM in de hoofdstad.
De overeenkomsten, getuigenverklaringen en publicaties die het mede-eigenaarschap van Emons in Radio Decibel moeten aantonen waren voor deze rechtbank te mager om hier een uitspraak over te doen of zijn volgens Emons vooralsnog niet meegewogen in de beoordeling.
De door Emons geclaimde diefstal van studioapparatuur en ordners met essentiële documenten om zijn recht volledig te kunnen halen zijn niet toegewezen omdat o.m. de aangifte en dagvaarding niet op de juiste manier zijn gedaan. Emons is wel gesommeerd om een rekening van Radio Unique jingles te betalen, omdat hij wel met de exploitatie van deze zender is doorgegaan. Zowel Karsten als Emons moeten hun eigen proceskosten betalen.
Bas Emons: “De rechtbank doet een uitspraak maar wijst ons inziens geen vonnis; dat suggereren de rechters zelf ook. Jammer dat we nu niet in het gelijk zijn gesteld, maar in deze uitspraak staan hoopgevende punten om in hoger beroep gerehabiliteerd te worden. Veelzeggend is ook dat de rechter vooralsnog v.w.b. het merk Radio Decibel aan ons beiden toestemming geeft. Bij Karsten had ik destijds vóór de kick-off op 1 februari 2009 van Radio Decibel in de Randstad moeten staan op duidelijkere overeenkomsten.
Hij liet mij tot een week na de opening geloven dat het wel allemaal goed zou komen. Geen weldenkend mens kan zich indenken dat ik mijn opgebouwde Radio Decibel in Amsterdam op 94.9 FM en daarvoor tien jaar exploitatie van Radio Decibel in Brabant zomaar aan Karsten zou hebben weggegeven; dat geeft ons de overtuiging dat het recht uiteindelijk zal zegevieren. In deze uitspraak heeft niemand gelijk gekregen en is niemand gerehabiliteerd.”
Volgens Emons heeft niemand in deze zaak ‘verloren’. Emons: “Tevens wil ik nog opmerken dat mijn vorige advocaat uit Alkmaar ernstige juridische fouten heeft gemaakt in het opstellen en uitbrengen van de dagvaarding. In hoger beroep zullen we al die fouten herstellen. Wij zien in de huidige uitspraak voldoende aanknopingspunten om uiteindelijk volledig ons gelijk te behalen.”
Ondertussen draait Bas Emons online door met Radio Decibel.