Zoek
Sluit dit zoekvak.

WBLS stijgt door naar derde plaats in NYC

De urbanzender 107.5 WBLS is de top drie van best beluisterde radiostations in New York City binnengedrongen. Het station profiteerde opnieuw van het wegvallen van rivaal 98.7 Kiss FM (WRKS) en zag het marktaandeel in juli stijgen naar 5,9%. Overall blijft 106.7 Lite FM (WLTW) nummer één in de Big Apple. In Los Angeles staat 102.7 KIIS FM nog steeds op de hoogste trede.

Eind april trok Emmis na ruim 30 jaar de stekker uit de urbanzender Kiss FM. Sindsdien is het marktaandeel van rivaal WBLS flink gestegen.

In mei noteerde het station al een plus van 2,2%-punt, terwijl in juli een winst van 0,3-punt werd geboekt, zo blijkt uit de luistercijfers van onderzoeksbureau Arbitron. WBLS staat nu op een gedeelde derde plaats met 5,9% marktaandeel en scoort hiermee zijn beste luistercijfers sinds de invoering van het elektronisch luistercijfers meten in 2008.

Lite FM blijft in de Big Apple nog altijd het populairste station. Wel zag de softpopzender het marktaandeel met 0,8%-punt dalen naar 6,9%. Dit is overigens een gebruikelijk beeld in de zomermaanden. Z100 (WHTZ) blijft op de tweede plaats staan. De hitzender, die onlangs zijn 29e verjaardag vierde en het contract met ochtenddeejay Elvis Duran verlengde, daalde licht naar 6,3%.

De oldieszender (W)CBS FM 101.1 zag eveneens het marktaandeel licht dalen en staat nu op een gedeelde derde plaats met WBLS. Eerder deze week werd bekend dat CBS FM het voortaan zonder deejay Bob Shannon moet doen. Hij keert wegens ziekte zo goed als zeker niet meer terug bij het station.

De grootste winnaar in juli was 103.5 (W)KTU. De dancezender steeg met maar liefst 0,7%-punt naar 5,5% marktaandeel. Het Spaanstalige Mega 97.9 (WSKQ) rond de top vijf af met 4,6% marktaandeel.

In de doelgroep 18 tot 34 jaar gaat Z100 aan kop, gevolgd door de hip-hopzenders Power 105.1 (WWPR) en Hot 97 (WQHT), KTU en Mega 97.9. Z100 gaat tevens aan kop in de doelgroep 25 tot 54 jaar. Lite FM staat in deze groep tweede, gevolgd door KTU, WBLS en Mega 97.9.

Los Angeles
In Los Angeles blijft Clear Channel domineren. Het mediaconcern bezet nog steeds de complete top drie. Aan kop gaat wederom KIIS FM. Het marktaandeel bleef constant met 5,5%. Zusterstation 104.3 My FM (KBIG) noteerde opnieuw een stijging en volgt op plek twee met 5,2% marktaandeel, terwijl de praatzender KFI AM640 opnieuw op de derde plak staat met 4,7%.

De urbanzender Power 106 (KPWR) is een plekje gestegen en staat op vier met 4,3% marktaandeel. KOST 103.5 is terug in de top vijf. Het marktaandeel van de softpopzender steeg naar 4,1%. Hierdoor is de oldieszender K-Earth 101 (KRTH) weer net buiten de top vijf gevallen.

De reden waarom zowel KIIS en My FM het momenteel goed doen is het hoge aandeel van popachtige platen in de hitlijsten. Veel artiesten, zoals Maroon 5, Katy Perry, Pink en Carly Rae Jepsen, zijn dan ook op beide stations te horen. Vorig jaar deden vooral urban platen het erg goed, alleen werden deze wel op KIIS en niet op MY FM gedraaid.

In de ochtend blijft KFI marktleider. Bill Handel en het eerste uur van de omstreden Rush Limbaugh scoren op weg naar het werk een marktaandeel van 7,7%, een stijging van bijna een procentpunt. Ryan Seacrest volgt op ruime afstand op plaats twee met 4,6%, terwijl Kevin & Bean op de rockzender 106.7 KROQ naar de derde plek stegen en 4,3% marktaandeel scoorde. Tussen 10 en 15 uur scoort KIIS het beste, gevolgd door My FM en K-Earth 101. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten