Politie Wit-Rusland pakt journalisten aan

Het regime in Wit-Rusland treedt vlak voor de parlementsverkiezingen weer hard op tegen journalisten. Een fotograaf van persbureau AP werd dinsdag in de hoofdstad Minsk naar eigen zeggen door leden van de veiligheidsdiensten geslagen en korte tijd vastgehouden.

Sergei Grits had samen met zeven andere journalisten een protestactie van vier activisten van de oppositie verslagen, toen zij in de binnenstad van Minsk door agenten in burger werden belaagd.

Een van de mannen pakte hem van achteren bij de nek, terwijl de ander een vuistslag op zijn oog gaf en hem een bloedende wond bezorgde, zei Grits. Zijn bril was kapot. De journalisten werden in een busje zonder nummerborden geduwd en naar een politiebureau gebracht. Daar werden ze volgens Grits twee uur vastgehouden, om vervolgens zonder enige toelichting weer op straat te worden gezet. De politie probeerde de opnamen van de camera’s te wissen, maar sommige van de journalisten hadden hun beelden veilig weten te stellen.

De politie van Minsk wilde geen commentaar geven. Wit-Rusland wordt sinds 1994 door de autoritaire president Aleksandr Loekasjenko geregeerd en de autoriteiten staan er om bekend dat zij de persvrijheid beperken. Vanwege het harde optreden tegen de oppositie en onafhankelijke media hebben de Verenigde Staten en de Europese Unie economische sancties en reisbeperkingen ingesteld tegen de regering. [Novum/AP/Radio.NL]

Gerelateerde berichten