Search
Close this search box.

Directeur Wereldomroep krijgt enorme ontslagvergoeding [Update]

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) vindt de ontslagvergoeding van achthonderdduizend euro voor de directeur van de Wereldomroep Jan Hoek ongepast en onwenselijk. Hij kan er echter helaas niets aan veranderen, schrijft Dekker donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Jan Hoek had volgens afspraken uit maart 2001 recht op een ontslagvergoeding van maar liefst 1,1 miljoen euro. De staatssecretaris stelt Hoek en de raad van toezicht van de Wereldomroep herhaaldelijk te hebben gevraagd om de vergoeding te verlagen tot de kantonrechterformules van ongeveer een half miljoen euro, maar dit is niet gebeurd.

De raad van toezicht en Jan Hoek zijn volgens staatssecretaris Sander Dekker uiteindelijk de lagere handdruk van achthonderdduizend euro overeen te zijn gekomen. De hoogte van deze vergoeding vindt Dekker nog steeds te hoog, schrijft hij, maar weigering van de vergoeding door de raad van toezicht zou ertoe leiden dat Hoek via een juridische procedure toch nog 1,1 miljoen euro toegewezen krijgt. “Dat zou een verdere verslechtering van een nu al ongewenste situatie betekenen”, aldus staatssecretaris Dekker.

De Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector voorkomt volgens Dekker in de toekomst dit soort ‘excessen’. In de wet, die helaas pas op 1 januari 2013 ingaat, staat dat topfunctionarissen in de publieke en semipublieke sector toch nog een handdruk van maar liefst 75 duizend euro kunnen krijgen uit de grote pot van de publieke omroep. [Radio.NL/Novum]

De Wereldomroep valt per 1 januari 2013 onder het ministerie van Buitenlandse Zaken. Deze overdracht is een gevolg van het regeerakkoord van het kabinet Rutte I. De uitwerking van het vorige regeerakkoord resulteerde in een beperking van de taken van de Wereldomroep. Dit heeft geleid tot een bezuiniging en een grote reorganisatie bij de Wereldomroep. De reorganisatie heeft anderhalf jaar geduurd, vereiste een aanpassing van de Mediawet en is conform plan dit jaar afgerond.

Wereldomroep 14 miljoen subsidie per jaar
De Ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Buitenlandse Zaken hebben een budget ter beschikking gesteld ter dekking van de gemaakte frictiekosten. De Wereldomroep valt met ingang van 1 januari 2013 onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Op basis van een subsidieaanvraag van de Wereldomroep heeft dit ministerie inmiddels een subsidiebeschikking voor 4 jaar afgegeven van € 56 miljoen (vier maal € 14 miljoen). Hiermee is de overdracht van de Wereldomroep een feit.

Gerelateerde berichten