Toespraak koningin Beatrix op radio en tv

Op radio en televisie wordt maandagavond een toespraak van koningin Beatrix uitgezonden. Mogelijk maakt ze bekend dat ze gaat aftreden. De Rijksvoorlichtingsdienst wil nog niet zeggen waar de toespraak over gaat. De toespraak, die eerder maandag is opgenomen op Paleis Huis ten Bosch, wordt om 19.00 uur uitgezonden op Radio 1 en op Nederland 1, 2 en 3 en ook op RTL4 en SBS6. Ook veel andere radiostations zullen hier live aandacht aan besteden, waaronder BNR Nieuwsradio.

Mogelijk kondigt koningin Beatrix maandagavond aan dat ze aftreedt. Als ze op Koninginnedag afstand doet van de troon, heeft ze het koningschap op de dag af 33 jaar vervuld. Op 30 april 1980 volgde ze haar moeder Juliana op als koningin. Juliana vervulde de taak van staatshoofd bijna 32 jaar. Beatrix wordt donderdag 75 jaar.

Tijdens haar regeerperiode beëdigde Beatrix vijf premiers: in 1982 de CDA’ers Dries van Agt en Ruud Lubbers, in 1994 de PvdA’er Wim Kok, in 2002 CDA’er Jan Peter Balkenende en in 2010 de huidige VVD-premier Mark Rutte. Zij waren samen minister-president van dertien kabinetten.

In 33 jaar koningschap legde Beatrix 54 staatsbezoeken af, een recordaantal. De laatste staatsbezoeken waren naar Brunei en Singapore, eerder deze maand.

Koninginnedag vierde Beatrix op zestig verschillende plaatsen in het land. Soestdijk en Den Haag deed ze ieder twee keer aan op 30 april, respectievelijk in 1980 en 1987 en in 1984 en in 2005. Vanwege een grote uitbraak van mond-en-klauwzeer ging in 2001 het geplande bezoek aan Hoogeveen en Meppel niet door, een jaar later kwam ze daar alsnog. Dit jaar staat een bezoek aan De Rijp en Amstelveen op het programma.

Tijdens haar koningschap werd Beatrix acht keer oma. Haar drie zoons Willem-Alexander, Friso en Constantijn hebben samen zeven meisjes en een jongetje.

Het eerste kleinkind van Beatrix werd Eloise, de dochter van prins Constantijn en prinses Laurentien. Zij werd geboren op 8 juni 2002, prins Claus maakte dat nog net mee. De echtgenoot van de vorstin overleed vier maanden later, op 6 oktober. Erfprinses Catharina-Amalia, het eerste kind van kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima, werd op 7 december 2003 het tweede kleinkind van Beatrix. [Novum/Radio.NL]