25 Jaar Radio 10: Pionieren op de kabel (1)

Radio 10 Gold is jarig. Op 4 april is het precies 25 jaar geleden dat het station van start ging met gepresenteerde programma’s op de kabel. Gestart als Radio 10 is Radio 10 Gold de oudste nog bestaande commerciële zender van Nederland. Radio.NL blikt daarom terug op een kwart eeuw Radio 10. Vandaag deel 1: Pionieren op de kabel.

Tel en bel, Kraak de kluis, De verborgen telefoon, 60’s@60, Hits in de Spits. Het zijn zomaar een aantal spelletjes en programma’s die onlosmakelijk verbonden zijn met Radio 10, ook al zijn ze al jaren niet meer te horen.

Start commerciële radio
De geschiedenis van Radio 10 gaat terug tot halverwege de jaren ’80. Commerciële radio was in Nederland nog verboden, maar toch had VARA-deejay Jeroen Soer plannen om met een commercieel radiostation te starten. Iets waar Soer overigens nooit een geheim van had gemaakt, maar bij de publieke omroepen werd er vooral lacherig over de plannen gedaan.

Eind 1987 kwamen de plannen van Soer van de grond. In december startte via de satelliet een non-stop muziekstation onder de naam Radio 10. Op 4 april 1988 startte Radio 10 officieel met gepresenteerde programma’s en was de zender ook via enkele kabelnetten te ontvangen. Deejays van het eerste uur waren Ferry Maat, Adam Curry, Daniel Dekker en Rob van Someren.

De publieke omroepen waren op z’n zachtst gezegd ‘not amused’ over de start van Radio 10 op de Nederlandse kabel. Het kostte Soer, die inmiddels was overgestapt naar de TROS, dan ook zijn baan bij de publieke omroep.

U-bocht
Omdat commerciële radio in Nederland nog steeds verboden was, werd gebruik gemaakt van een zogenaamde U-bocht constructie. Het was namelijk wel toegestaan om een buitenlandse commerciële radiozender door te geven op de kabel.

Radio 10 was dan ook officieel een Italiaans radiostations dat programma’s maakte voor Rete Zero / Studio 10 in Milaan. Daarom waren er ook regelmatig Italiaanstalige jingles  te horen. De programma’s kwamen echter gewoon vanuit Nederland.

De studio was de eerste jaren gevestigd aan de Honthorststraat 6 in Amsterdam. Hiervandaan werden de programma’s via de muzieklijn van de PTT naar Brussel gestuurd, waar het door Filmnet naar de satelliet gestraald werd. Deze uitzendingen werden door het radiostation in Milaan opgepikt en uitgezonden. Maar belangrijker was dat deze satellietsignalen ook door Nederlandse kabelmaatschappijen ontvangen konden worden.

In de zomer van 1988 besteedde het televisieprogramma Brandpunt aandacht aan Radio 10.

Publieke omroep niet blij
De publieke omroepen besloten om de juridische aanval te openen op de opmars van buitenlandse commerciële radio via de kabel, want naast Radio 10 waren ook Cable One en Sky Radio via diverse kabelnetten te ontvangen. In 1989 lukte het de publieke omroepen om Cable One uit te schakelen. Radio 10 en Sky Radio konden echter gewoon doorgaan, omdat zij aan de mediawet voldeden.

Ondanks dat Radio 10 legaal was, had het station het zwaar. Aanvankelijk had Radio 10 een middle of the road format, waarbij deejays zelf de muziek mochten uitkiezen. Nadat het station in 1990 verkocht was aan platenmaatschappij Arcade van Herman Heinsbroek, werd het format aangepast naar oldies. De naam van Radio 10 werd dan ook gewijzigd in Radio 10 Gold.

Uitbreiding
Arcade besloot zijn radioactiviteiten uit te breiden. Daarom kreeg Radio 10 Gold er in 1991 twee zusjes bij. De klassieke zender Concert Radio, die enige tijd uitzond onder de naam Radio 10 Klassiek, en de jongerenzender Power FM, die op 15 februari startte.

De uitzendingen kwamen nog steeds vanuit Amsterdam, zo blijkt uit het promotiefilmpje van Arcade.

In 1991 werd ook voormalig Veronica, TROS en Cable One-deejay Tom Mulder binnengehaald. Hij was lange tijd één van de bekendste gezichten van Radio 10 Gold. Daarnaast was hij ook jaren programmaleider.

Inmiddels was Radio 10 Gold landelijk op de kabel te ontvangen. Maar het succes op de kabel smaakte naar meer. En dus werd het tijd voor de ether. Meer hierover binnenkort in deel 2. [RS/Radio.NL]