Search
Close this search box.

VK: Bauer schrapt lokale programma’s TFM Middlesbrough

Bauer Media gaat door met bezuinigen bij zijn radiostations in het noorden van Engeland. Sinds maandag (8 april) zendt TFMradio, een lokaal station voor de regio Middlesbrough/Durham, geen lokale programma’s meer uit. Voortaan wordt 24 uur per dag de programma’s van zusterstation Metro Radio uit Newcastle overgenomen.

Enkele jaren geleden bracht Bauer het aantal uren aan lokale programma’s op TFMradio terug naar zeven per dag. Alleen de ochtend- en middagshow werden nog lokaal gemaakt in de studio van TFMradio in Stockton-on-Tees, ten westen van Middlesbrough. Alle overige uren werd al het programma van Metro Radio doorgegeven.

Nu heeft Bauer besloten om ook laatste lokale programma’s te schrappen. Sinds maandag is niet langer meer de lokale ochtendshow met Wayne Allen en Amy McConnell te horen, maar de ochtendshow met Steve Furnell en Karen Wight van Metro. In de middag moet Antony Collins plaats maken voor Stu Elmore.

Ondanks dat 24 uur per dag het programma van Metro Radio overgenomen wordt, blijft de naam TFM wel bestaan. Enige wijziging is dat TFMradio doorgaat als ‘The New’ TFM, zonder radio dus. Wel blijft TFM overdag eigen nieuwsbulletins houden. Ook weer, verkeer en natuurlijk de reclame blijft lokaal.

Al het personeel van TFM verhuist naar Newcastle en wordt ondergebracht bij Metro Radio. Het studiocomplex van TFM in Stockton-on-Tees wordt gesloten. Nadat Bauer in maart al de lokale ochtendshow van Magic 1170 schrapte, was TFM nog het enige station dat gebruik maakte van het studiocomplex.

Voor vier medewerkers van TFM probeert Bauer elders in de organisatie werkt te vinden. Opvallend is dat geen enkele TFM deejay in de programmering van Metro is opgenomen.

De luisteraars van TFM zullen zich waarschijnlijk nauwelijks realiseren dat de programma’s voortaan uit Newcastle komen. Bij de lokale politiek is dit inmiddels wel doorgedrongen. Politicus James Wharton is niet blij met de beslissing: “Ik maak me zorgen. Ik vraag me af of Ofcom (mediawaakhond, red.) zich realiseert dat het noordoosten een zeer diverse regio is. Dit idee, besloten in Duitsland, is waarschijnlijk verder uitgedacht in Londen zonder inbreng van iemand die in deze regio thuis is.” Hij eist dan ook een onderzoek van Ofcom.

Ofcom heeft aangegeven dinsdag met een reactie te komen op de veranderingen bij TFM. De kans is echter zeer groot dat de wijzigingen goedgekeurd worden. In 2010 werden de regels voor lokale radiostations versoepeld. Zo mogen radiostations in dezelfde regio fuseren als zij ook uitzenden via DAB. TFM en Metro vallen beiden onder de regio ‘Noordoost Engeland’ en zenden beiden uit via DAB.

Ondertussen heeft rivaal Star Radio de aanval geopend op TFM. Op Facebook zegt het station vaarwel tegen TFM en roept het alle luisteraars op om over de schakelen naar Star Radio. Ochtenddeejay organiseerde maandagochtend zelfs een heus TFM afscheidsfeest op de radio. Een opmerkelijke actie aangezien Star Radio enkele jaren geleden ook is ontstaan door de fusie van drie radiostations. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten