Zoek
Sluit dit zoekvak.

Griekse premier blijft bij sluiting staatsomroep ERT

De Griekse premier Antonis Samaras blijft bij de sluiting van de staatsomroep ERT. Hij weigert tegemoet te komen aan de eis van zijn twee coalitiepartners om ERT te laten uitzenden zolang de regering en het parlement niet hebben besloten wat te doen met de radio- en tv-zender.

Samaras, leider van Nieuwe Democratie, heeft de zaak gedurende twee uur met PASOK-leider Evangelos Venizelos en de voorman van Democratisch Links, Fotis Kouvelis, besproken. Ze kwamen er echter niet uit. PASOK en Democratisch Links hebben inmiddels een voorstel bij het parlement ingediend de sluiting van ERT ongedaan te maken.

De drie politieke leiders spraken afgelopen zondag met elkaar over structurele hervormingen. Daarbij kwam de ERT ook op tafel. Samaras besloot echter eigenhandig de zender dinsdagnacht om 00.00 uur uit te zetten.

Volgens de eerste minister was de ERT een symbool geworden van verspilling en een gebrek aan openheid. ”Dat is nu beëindigd. We sluiten de publieke omroep ook niet, we krijgen een fatsoenlijke publieke omroep.”

Er ligt inmiddels een wetsontwerp voor een nieuwe ERT, NERIT genoemd. De nieuwe omroep krijgt duizend werknemers en een budget van honderd miljoen euro. ERT heeft 2700 mensen in dienst en kost driehonderd miljoen euro per jaar.

Griekenland lag donderdag plat door een algemene staking, afgekondigd door de twee grootste vakbonden uit protest tegen de ERT-sluiting. Het openbaar vervoer lag plat, in staatsziekenhuizen werd met minimale bezetting gewerkt en het vliegverkeer werd in de middag twee uur gestaakt. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten