Search
Close this search box.

Publieke omroep mogelijk alweer op de schop

Door de bezuinigingen was het te verwachten dat de Publieke omroep mogelijk verder moet worden gesaneerd. Staatssecretaris van Media Sander Dekker (VVD) sluit niet uit dat de publieke omroep de komende jaren opnieuw op de schop wordt genomen. Dat heeft Dekker dinsdagavond gezegd in een debat met de Tweede Kamer.

Besparing van 200 miljoen euro
De Kamer debatteerde over de omroepfusies die een besparing van 200 miljoen euro moeten opleveren. Verschillende Kamerleden wilden van Dekker weten of er na de fusies nog meer veranderingen op stapel staan. Dekker zei nu nog geen plannen te hebben, maar sloot het ook niet uit. “Ik heb geen dubbele agenda, maar niet alles is hierna in beton gegoten.”

100 miljoen euro bezuinigen
Dekker zei dat het nodig kan zijn dat de publieke omroep zich aanpast aan veranderingen in het medialandschap. Ook moet er vanaf 2017 nog eens honderd miljoen euro worden bezuinigd en moeten de regionale omroepen en de landelijke publieke omroep meer samenwerken. “Daar kunnen ook organisatievraagstukken uitkomen”, zei Dekker.

Dekker weersprak dat de bezuinigingen zullen leiden tot kaalslag in Hilversum. “We gaan niet naar een situatie waarin de publieke omroep compleet verschraalt”, zei Dekker. Hij verwees naar de cultuurbezuinigingen van het vorige kabinet, die volgens hem uiteindelijk nuttig zijn gebleken omdat ze de culturele sector hebben opgeschud.

Aantal omroepen van 21 naar acht
Volgens de plannen die de Kamer dinsdag besprak gaat het aantal omroepen van 21 naar acht. De bezuinigingen van 200 miljoen euro zijn al door de Kamer goedgekeurd. Dekker is daarnaast bezig met een ’toekomstverkenning’ voor de publieke omroep. Daarvoor heeft hij advies gevraagd aan de Raad voor Cultuur. Radio.NL/Novum]

Gerelateerde berichten