Zoek
Sluit dit zoekvak.

Oostenrijk: Energy trekt zich terug uit Stiermarken

Energy trekt zich terug uit het Oostenrijkse Stiermarken. Afgelopen zondag hebben de lokale stations Radio Graz en Radio Eins hun uitzendingen gestaakt. Het was de bedoeling dat beide zenders omgebouwd zouden worden tot Energy, maar hier stak het Oostenrijkse commissariaat voor de media, KommAustria, meerdere malen een stokje voor.

In juli 2010 werd bekend dat Energy de stadszender Radio Graz en het lokale netwerk Radio Eins in Stiermarken ging overnemen van de Leykam-Gruppe.

Hierdoor kreeg de hitzender de beschikking over nieuwe FM-frequenties met potentieel bereik van 680.000 luisteraars. Energy wil namelijk graag uitbreiden om de tweede landelijke commerciële radiozender van Oostenrijk te worden. Momenteel draaien de Energy-stations in Wenen, Salzburg en Innsbrück nog allemaal op lokale licenties.

Om voor een landelijke licentie in aanmerking te komen, dient een radionetwerk de beschikking te hebben over een zendernetwerk dat minstens 5 miljoen mensen, bereikt. Momenteel bereikt Energy bijna twee miljoen luisteraars.

Met de overname van Radio Graz en Radio Eins hoopte Energy en nieuwe stap te zetten op weg naar het benodigde bereik. Met ingang van 1 oktober 2010 zou Energy daarom gaan uitzenden op de nieuwe frequenties. Radio Graz en Radio Eins waren zelfs al gestopt met uitzenden. Toch verscheen de zwarte panter maar niet op de nieuwe frequenties. In plaats hiervan keerden na korte tijd Radio Graz en Radio Eins terug op de frequenties.

KommAustria bleek een stokje gestoken te hebben voor de expansiedrift van Energy en een benodigde formatswijziging afgekeurd te hebben. Radio Graz en Radio Eins hebben hun licentie namelijk toegewezen gekregen op basis van een Oldie-based AC-format (mix van pophits van nu en het verleden), terwijl Energy een CHR-format (Top 40 hits) heeft.

Onlangs wees KommAustria een verzoek tot formatswijziging opnieuw af. Daarnaast kwam KommAustria tot de conclusie dat Radio Graz en Radio Eins zich de afgelopen twee jaar niet aan de licentievoorwaarden hebben gehouden en besloot daarom de procedure tot inname van de licenties te starten. In totaal waren er 43 klachten van concurrerende stations binnengekomen bij KommAustria over de twee stations.

Energy heeft nu besloten eieren voor zijn geld te kiezen. De uitzendingen van Radio Graz en Radio Eins zijn afgelopen zondagavond gestaakt en de licentie gaat terug naar KommAustria. Deze gaat de frequenties nu opnieuw verdelen. Door het verdwijnen van Radio Graz en Radio Eins raken 11 medewerkers hun baan kwijt. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten