Staatssteun Publieke Omroep is achterhaald

Het is niet meer van deze tijd om als overheid alleen financieel bij te dragen aan de nieuwsvoorziening door televisiezenders en radiostations. De voorkeursbehandeling voor de publieke omroep is ’ongewenst’, want het betreft ‘oneerlijke’ concurrentie. Die conclusie trekt SEO Economisch Onderzoek.

De financiering door de overheid van publiek nieuws op radio en televisie is volgens het rapport achterhaald en inefficiënt. Volgens SEO faalt het huidige overheidsbeleid voor de nieuwsvoorziening en moet de financiering meteen op de schop.

Volgens het onderzoek ‘Nieuws en markt’ kan de nieuwsvoorziening beter aan de markt worden overgelaten omdat het publiek of adverteerders ervoor willen betalen.

SEO: “Het onderzoek kan wegens gebrek aan informatie over de maatschappelijke baten niet vaststellen hoe omvangrijk de benodigde financiële bijdrage is. Wel is duidelijk dat de huidige voorkeursbehandeling voor de kanalen tv en radio middels de publieke omroep daarbij ongewenst is.

SEO Economisch Onderzoek is een onafhankelijk onderzoeksbureau, gelieerd aan de Universiteit van Amsterdam. Het onderzoek ‘Nieuws en markt’ is gemaakt in opdracht van NDP Nieuwsmedia, de branchevereniging van commerciële nieuwsmedia. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten