Search
Close this search box.

Egyptische zender haalt televisiekomiek van de buis

De satirische nieuwsshow van de Egyptische televisiekomiek Bassem Youssef is vrijdagavond uit het uitzendschema geschrapt. De commerciële televisiezender CBC annuleerde de uitzending na felle kritiek van aanhangers van het militaire bewind waarmee hij vorige week de draak stak.

Luttele minuten voor de nieuwe aflevering van ‘El-Bernameg’ (Arabisch voor ‘het programma’) van Youssef zou beginnen kondigde een omroeper af dat de CBC-directie de show had geschrapt. Youssef, alias ‘de Egyptische Jon Stewart’, zou zich maar niet willen houden aan de redactionele richtlijnen van de zender.

Vorige week zaterdag, nog geen etmaal na zijn eerste uitzending sinds vier maanden, kwamen bij justitie al talloze klachten tegen Youssef binnen. De presentator stak in die aflevering de draak met wat hij beschouwt als een nieuwe trend in Egypte – dat mensen opeens op de hand van het leger zijn. Justitie stelde daarop het zoveelste onderzoek naar Youssef in. Dat moest uitwijzen of hij het leger heeft beledigd.

Youssefs wekelijkse satirische programma was vier maanden niet te zien geweest. De eervorige uitzending vond plaats toen president Mohammed Morsi nog niet door het leger was afgezet. Youssef hekelde Morsi in zijn uitzendingen van eerder dit jaar. Toen werd ook aangifte tegen hem gedaan, wegens belediging van de islam, het spotten met gebeden en het ‘kleineren’ van Moslimbroeder Morsi.

Youssef is eigenlijk chirurg van beroep. Hij begon zijn show tijdens de opstand in Egypte in 2011. [Novum/Radio.NL]