Search
Close this search box.

VVD wil minder publieke omroep

Niet alleen de publieke omroep, maar ook commerciële partijen moeten in aanmerking kunnen komen voor subsidie om nieuwsprogramma’s te maken. Dat heeft VVD-Kamerlid Matthijs Huizing maandag gezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Huizing noemde het niet eerlijk dat nu alleen de publieke omroep overheidsgeld kan krijgen voor nieuwsproducties, terwijl er ook marktpartijen actief zijn die nieuws leveren. “Als er een andere partij is die zegt: hee, wij kunnen ook nieuwsprogramma maken, waarom zou dat niet kunnen?”

“Nu is geen sprake van een gelijk speelveld voor commerciële nieuwsbedrijven”, zei Huizing. Als voorbeeld noemde hij de nieuwsvideo’s die de NOS gratis weggeeft. “Dat lijkt aardig, maar maakt het commerciële partijen die ook beelden aanbieden onmogelijk er een winstgevend businessmodel van te maken.” De NOS moet voor die beelden een marktconform tarief gaan vragen, zei Huizing.

Opmerkelijk is dat coalitiepartner PvdA niets wil weten van het plan van de VVD, zei Kamerlid Martijn van Dam. “Gekke ideeën als een fonds waaruit ook private partijen kunnen putten wijzen wij af“, zei Van Dam. Hij bepleitte juist een sterke publieke omroep, niet zoals voorheen om het volk te verheffen maar om het te verbinden. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten