Nog een paar uur en dan worden de champagneflessen massaal ontkurkt en gaat het vuurwerk in grote hoeveelheden de lucht in. Het jaar 2013 is bijna ten einde. De afgelopen 365 dagen bracht Radio.NL dagelijks het medianieuws uit Nederland en de rest van de wereld. Ook in 2013 gebeurde er weer een hoop op mediagebied. Daarom zet Radio.NL de belangrijkste en opvallendste gebeurtenissen op een rijtje.
NPO
Ook dit jaar kwam de Nederlandse Publieke Omroep weer regelmatig in het nieuws. Nadat de NPO in 2012 al een ton neertelde voor het internetdomein NPO.nl, lekte in maart uit dat er vergevorderde plannen waren om alle radio- en televisiestations van naam te laten wijzigingen. Alle radiostations zouden de toevoeging NPO krijgen, terwijl Nederland 1, 2 en 3 verder zouden gaan als NPO 1, NPO 2 en NPO 3. Opvallend was dat bijna alle omroepen tegen de naamswijziging waren, mede omdat er flink bezuinigd moet worden in Hilversum.
En tegen de bezuinigingen werd door Hilversum dan ook flink geprotesteerd. Zo werden kijkers ‘geterroriseerd’ met spotjes dat de publieke omroep niet 1-2-3 wegbezuinigd kon worden. Ook werd er gedemonstreerd op het Malieveld in Den Haag, maar dat bleken voornamelijk medewerkers van de omroepen zelf te zijn. Tijdens deze demonstratie kregen zij overigens gewoon doorbetaald. Volgens de Telegraaf van belastingcenten, maar volgens de NOS van verenigingsgelden.
Het actievoerden wierp zijn vruchten af, want de geplande bezuiniging van 100 miljoen werd gehalveerd. Gelukkig had de NPO al een goede bestemming voor dit bedrag, want er werden weer voetbalrechten van gekocht. In november werden de publieke zenders twee keer getroffen door een flinke storing.
Ophef
Naast dat de NPO regelmatig voor ophef zorgde, was Voetbal International er het afgelopen jaar ook goed in. Allereerst zorgden een ruziënde Wilfred Genee en Johan Derksen voor recordcijfers. Daarnaast haalde René van der Gijp zich de woede op de hals door te roepen dat homo’s niet voetballen, maar in een kapperszaak werken.
De Duitse tv-crimi Derrick werd in verschillende landen van de buis gehaald, omdat hoofdrolspeler Horst Tappert behoorlijk fout bleek te zijn geweest tijdens de tweede wereldoorlog.
En dan was er ook nog drank ik het spel, want RTV Noord-directeur Gijs Lensink veroorzaakte een ongeluk nadat hij te diep in het glaasje had gekeken. En correspondent Marjon van Royen moest zich tot aan twee keer toe flink moed indrinken voordat ze op de radio kwam.
SBS
Bij SBS kan eveneens teruggekeken worden op een turbulent jaar met hoogte- en dieptepunten. Zo scoorde SBS6 goed met Dokter Tinus en Danni Lowinski, maar daar tegenover stonden ook weer een flink aantal programma’s die minder goed scoorden: The Next Pop Talent, Vliegende Hollanders, Ik ook van jou en Sterren dansen op het ijs. Net 5 probeerde het met Wie is de Mol Kloon Sabotage, terwijl Veronica wanhopig met Robert Jensen op de proppen kwam.
Maar ook achter de schermen werd er flink geruzied. Zo stapten SBS-baas Georgette Schlick en Programmaleider Remko Terlouw op. Daarnaast lagen ook eigenaren Sanoma en Talpa met elkaar overhoop.
Radio 538
Ook marktleider Radio 538 kwam dit jaar niet ongeschonden uit de strijd. Het marktaandeel van de zender staat door de opmars van onder meer Q-muzic en Sky Radio flink onder druk. Daarom mocht programmadirecteur Florent Luyckx na twee jaar zijn spullen alweer pakken, terwijl algemeen directeur Jan-Willem Brüggenwirth eveneens het veld moest ruimen.
Ondertussen maakt 538, dat zich weer Radio 538 noemt, zich op voor een flinke strijd om de luistercijfers. Eerder werd Menno de Boer al weggehaald bij zusterstation Slam FM, terwijl Avondploeg Daniel Lippens en Ivo van Breukelen volgen. Vanaf januari start Radio 538 met een geheel nieuwe programmering.
Etherperikelen
In de ether was dit jaar weer genoeg te beleven. Allereerst bliezen in februari Hotradio en Hotradio Hits elkaar letterlijk van de FM-band in Apeldoorn en Arnhem. Het gevolg is dat Hotradio Hits geheel uit de ether verdwenen is en Hotradio na een half jaar vervangen werd door Freez FM.
Maar er was ook goed nieuws: Kavel A7 werd na 4,5 jaar eindelijk weer in gebruik genomen. 100% NL won het kavel voor een tweede zender, waarvan Radio.NL als eerste kon onthullen dat dit Radio 10 (Gold) werd. De oldieszender werd overgenomen van de 538Groep en keerde hierdoor na 10 jaar terug op FM. Daarnaast richtten 100% NL en 538 een gezamenlijk saleshuis op: One Media Sales.
Bij de regionale stations werd er weer flink geschoven met frequenties. Zo nam Simone FM twee frequenties in Groningen van RADIONL over, terwijl laatstgenoemde weer frequenties van Waterstad FM innam. Ook Radio Oranje Nationaal werd geofferd voor RADIONL, die hierdoor uitgroeide tot semi-landelijk radiostation. Radio Continu nam de frequenties van Holland FM in Friesland over, terwijl Radio Decibel met een tweede zender in Den Haag startte: Radio Royaal.
Wild FM Hitradio in Noord-Holland ging failliet, nadat er gesjoemeld was met licenties om onder het contract met zenderexploitant Broadcast Partners uit te komen. Uiteindelijk maakte Wild FM met een nieuw team een doorstart. Ook Fresh FM balanceerde op de rand van de afgrond, omdat het geen uitzendvergunning van het commissariaat van de media zou hebben.
DAB
Nederland kreeg er ook een gloednieuw radionetwerk bij. Op 1 september ging officieel het DAB+netwerk van de landelijke commerciële zenders van start. Hierdoor zijn alle landelijke commerciële stations vrijwel overal in Nederland digitaal via de ether te ontvangen. Daarnaast zenden ook Efteling Radio, Juize, Classic FM en Arrow Classic Rock uit via dit net.
De NPO schakelde dit jaar ook over op DAB+ en is hard bezig om het net landelijk dekkend te krijgen.
Prijzen, records en jubilea
Tijdens het jaarlijkse radiogala won Somertijd de Gouden Radioring. Bert Haandrikman en Claudia de Breij gingen met de Zilveren Sterren naar huis, terwijl Sky Radio de Marconi Award voor beste zender won. Peter van Bruggen, die dit jaar afscheid nam van de radio, won de Marconi Oeuvre Award voor al zijn programma’s die hij 35 jaar lang presenteerde. Ook Frits Spits werd flink in de watten gelegd en kreeg een eigen straat op het Mediapark.
Wie is de Mol won dit jaar, na een uiterst succesvol seizoen de Televisierring. Mol Kees Tol won de Talent Award, terwijl mollen Johnny en Linda de sterren mee naar huis namen.
3FM koos zijn 1000e megahit, terwijl Lingo voor de 5000e keer werd uitgezonden. Serious Request leverde met 12,3 miljoen euro net aan een nieuw record op. Sky Radio en Radio 10 werden 25 dit jaar, BNR 15.
Transfertombola
Diverse programma’s, deejays en presentatoren wisselden dit jaar weer van werkgever/zender. Sjors Frölich werd hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio. Het theater van het Sentiment verhuisde van Radio 2 naar Radio 5. Johnny de Mol ging van SBS naar RTL, Niek van der Bruggen van 538 naar Q-music, Patrick Martens van Nickelodeon naar RTL Telekids, Gijs Staverman van Q-music naar Radio 2 en Toine van Peperstraten van de NOS naar Fox.
Lex Gaarthuis verliet Slam FM om ochtenddeejay bij 100%NL te worden. Kristel van Eijk ging weg bij Q-music om later bij WNL weer op te duiken. Suzanne Bosman ging van RTL Nieuws naar Radio 1, Mirella van Markus naar Hart van Nederland, Kim-Lian van der Meij van de AVRO naar SBS6, Eva Jinek van WNL naar KRO/NCRV, terwijl Martijn Muijs van 538 naar Radio Veronica ging. Lindo Duvall ging naast Decibel ook aan de slag bij Veronica, terwijl Silvan Stoet het omgekeerde deed.
Maar er keerden ook mensen terug. Zo gaat Simone Walraven weer radio maken bij Radio 2, Wessel van Diepen bij 538 en gaat Ton van Royen weer programma’s maken voor SBS6.
Afscheid
Joris Linssen nam na acht jaar afscheid van Hello Goodbye. Opera Pietje stopte bij Radio Noord-Holland, terwijl weerman Ton ten Hove na meer dan 20 jaar stopte bij RTV Oost. Sacha de Boer vertrok als ankervrouw bij het NOS Journaal, terwijl Peter Teekamp en Radio Veronica uit elkaar gingen. Later onderging Bart van Leeuwen hetzelfde lot bij Veronica, dat wegens tegenvallende luistercijfers ging verjongen. Frits Spits nam afscheid van Radio 2.
Voor Clairy Polak was het dit jaar twee keer slikken. Eerst verdween ze bij Het Oog op Radio 1. Later werd ze aan de kant geschoven bij Radio 4. Kees Driehuis nam afscheid van Buitenhof, terwijl Gerard Ekdom en Michiel Veenstra vaarwel zeiden tegen Ekstra Weekend. Sublime FM stopte met de Soulshow en de gepresenteerde ochtendshow.
Radiostations die, naast het eerder genoemde Radio Oranje Nationaal, verdwenen waren Radio Waddenzee, Radio 227 en VI Radio. Op televisie werd na 21 jaar de stekker getrokken uit Blik op de weg. Ook verdween Kindernet opnieuw van de buis, waardoor Comedy Central 24 uur per dag kon gaan uitzenden.
Kort
Nederland kreeg er met Fox een nieuwe televisiezender bij. Reden genoeg voor de NOS om de oude Sport7 draaiboeken weer onder het stof vandaan te halen en kijkers de stuipen op het lijf te jagen met de ongefundeerde mededeling dat voetbal op televisie flink duurder wordt. Programmadirecteur Peter Lubbers vertrok overigens na drie maanden al weer bij Fox.
RADIONL, Waterstad en Freez FM werden verkocht, terwijl Decibel van format wijzigde en het meer op dance classics ging gooien. Heel Holland bakt werd een succes voor omroep Max, terwijl RTL Late Night, na een moeizame start, steeds meer terrein wint ten opzichte van Pauw en Witteman.
Bij RTL5 werd de Oh Oh Cherso cast weer deels opgeroepen voor de nieuwe programma’s van Jokertje en Matsoe Matsoe. RTL4 deed een beroep op Ali B en Ilse DeLange voor het nieuwe seizoen van The Voice. Bij TV538 keerde de Top 40 terug op de televisie. Gelukkig was er af en toe ook nog iets rustgevends te zien, want RTL7 zond vijf uur lang een viswedstrijd uit. Bij Radio 8FM gingen de vrouwen grotendeels uit de kleren voor de traditionele Bikini Carwash.
Buitenland
Elders in de wereld gebeurde er ook genoeg. Zo hield een stunt van een televisiezender in Nieuw-Zeeland diverse radiostations drie dagen bezig, at een Franse deejay een rat op de radio, nadat hij een weddenschap verloren had en werd een presentatrice van de BBC dronken uit de ether gehaald. Diezelfde presentatrice viel enkele maanden later flauw tijdens de uitzending.
In de VS overleed onverwachts de zeer geliefde ochtenddeejay Kidd Kraddick, terwijl in Tampa twee ochtenddeejays hun ruzie niet alleen op de radio uitvochten, maar ook voor de rechter.
In het Duitse Hessen verdween de klassieke zender hr2 grotendeels van FM, terwijl Energy geheel van FM verdween in de deelstaat. Ondertussen raakte de digitale zender 90Elf de voetbalrechten kwijt.
Griekenland moest het tijdelijk doen zonder publieke omroep, nadat de regering er letterlijk de stekker uit had getrokken. Dolfijn FM op Curaçao daarentegen bleef in de lucht ondanks een faillissement. In Engeland werd voormalig Radio 1-deejay Dave Lee Travis beschuldigd van seksueel misbruik, terwijl de urbanzender Choice FM werd omgedoopt tot Capital Xtra en landelijk via DAB ging uitzenden. Bauer kocht Absolute Radio.
In Australië was de overstap van shockjock Kyle Sandilands van 2Day FM naar KIIS 1065 de transfer van het decennium.
Een nieuw jaar
Ook in 2014 brengt Radio.NL dagelijks het laatste medianieuws. En het belooft opnieuw geen saai jaar te worden. Zo is het nog steeds de vraag hoe het verder gaat bij SBS en of DAB+ aan gaat slaan bij de luisteraars.
Daarnaast wordt het de strijd der titanen bij de luistercijfers, nu Radio 538, 3FM, Sky Radio en Q-music elkaar genaderd zijn. Weet 538 het marktleiderschap met de nieuwe programmering van te houden, of gooit Sky of Q roet in het eten? Radio.NL blijft al deze zaken op de voet volgen.
De gehele redactie van Radio.NL wenst u als lezer dan ook een gelukkig, gezond en mediarijk 2014! [RS/Radio.NL]