NOS: 230 uur tv en 90 uur radio tijdens Winterspelen Sotsji

Nederland 1 wordt dit jaar onderbroken voor 230 uur televisie van vrijdag 7 tot en met zondag 23 februari. Op de olympische zender is dagelijks van 07.00 uur tot 21.30 uur sport te zien. Op Radio 1 wordt volgende maand zo’n 90 uur radio vrijgemaakt.

Dione de Graaff maakt dit jaar in de Russische badplaats haar debuut als olympische schaatsanchor van de NOS. In de Adler Arena, zoals de schaatsbaan van Sotsji heet, krijgt De Graaff voor de analyse versterking van voormalig wereldkampioene allround Paulien van Deutekom, meervoudig Europees- en wereldkampioen Rintje Ritsma en tweevoudig wereldkampioen sprint, meervoudig wereldkampioen op de 1000 en 1500 meter, Erben Wennemars. De NOS heeft ook sprintster Annette Gerritsen, in Vancouver nog goed voor olympisch zilver, gestrikt.

Het schaatsen speelt altijd weer een prominente rol in de programmering van de NOS. Daarnaast besteedt de NOS straks ook aandacht aan andere sporten, zoals snowboarden, shorttrack, bobsleeën, kunstrijden en ijshockey.

Uitzendtijdstip
Ook nieuw zijn het uitzendtijdstip, het format én het presentatieduo van het dagelijkse avondprogramma ‘Studio Sportwinter’. Henry Schut en co-host Erben Wennemars debuteren in Sotsji als presentatieduo van het avondprogramma. Het is bovendien voor het eerst dat het avondprogramma van de NOS tijdens een superevenement op prime time wordt uitgezonden.

Wat blijft, is dat de hoofdrolspelers aan het einde van de sportdag aan tafel zitten bij Schut en Wennemars. Het duo ontvangt daar iedere avond sporters, coaches en andere gasten. Tijdens de Spelen komt NOS Studio Sportwinter uit een eigen studio vlak naast het Holland House in Sotsji.

Radio 1 RadiOlympia
De luisteraars van de muziek- en nieuwszender Radio 1 worden ook tijdens de Spelen bediend met RadiOlympia. Dit wordt gepresenteerd door het gelegenheidsduo Robbert Meeder en Lara Rense en is dagelijks tussen 14.00 en 18.00 uur te beluisteren op Radio 1. Buiten deze tijden om, worden de sportliefhebbers via live flitsen in de lopende programmering bediend. De reguliere uitzending van Langs de Lijn, dagelijks tussen 22.00 en 23.00 uur, staat ook voor een groot deel in het teken van de ontwikkelingen in Sotsji.

Skispringer Michael Edwards, beter bekend onder de naam Eddie the Eagle, maakt voor de NOS zijn rentree op de Olympische Spelen. De Brit krijgt een vaste rubriek in het NOS-avondprogramma. Hij zal dagelijks een laagvlieger uit de historie van de Olympische Winterspelen presenteren.

Studio Sportwinter begint op vrijdag 7 februari. Vervolgens is er tot en met zaterdag 22 februari dagelijks tussen 20.25 en 21.20 uur een aflevering te zien. Het nummer Promises of no man’s land van Blaudzun is het liedje waarmee de NOS traditioneel een Olympische dag afsluit.

Registratie schaatsen in Nederlandse handen
De televisie-organisatie van het Internationaal Olympisch Comité – Olympic Broadcasting Services  (OBS) – heeft de NOS opnieuw gevraagd om tijdens de Olympische Spelen in Sotsji het schaatstoernooi in beeld te brengen. Net als vier jaar geleden is de regie in handen van NOS-regisseur Astrid Wisman. Wisman heeft in Rusland een team van in totaal veertig Nederlanders tot haar beschikking, die worden op hun beurt ondersteund door tientallen medewerkers uit de hele wereld.

Wisman en haar crew brengen het schaatsen in de Adler Arena in beeld met in totaal 31 camera’s. Al deze camera’s worden geregistreerd op 16 slomo-machines. Meest in het oog springende cameraposities zijn de langste railcam die ooit bij het schaatsen is ingezet en een zogeheten fly cam, die aan een kabel diagonaal door de hal vliegt. De railcam maakte zijn olympisch schaatsdebuut in Lillehammer 1994, toen alleen nog tijdens de laatste 100 meter. In Sotsji rijdt de railcam 300 meter met de schaatsers mee.

Andere noviteiten ten opzichte van de registratie in Vancouver zijn een supertechno crane met een uitschuifbare arm op het middenterrein en een draadloze camera in het publiek om de sfeer op de tribunes over te brengen op de kijkers thuis. In Vancouver werkte Wisman weliswaar ook met een crane, maar die had een vaste lengte. Deze uitvoering heeft een uitschuifbare arm waardoor nog meer snelheid aan de shots gegeven kan worden. Deze kraan weegt bijna 1200 kilo, hiervoor moest de vloer van de schaatshal speciaal worden verstevigd.

Feiten en cijfers over Sotsji:

 • De ‘Nederlandse’ ploeg telt 3 NOS-medewerkers: een regisseur (Astrid Wisman), een slomo-regisseur (Koen van Mourik) en een titelredacteur (Marieke Dijkstra).
 • Dit drietal krijgt ondersteuning van 37 landgenoten van facilitaire bedrijven: 1 operationeel productieleider, 19 cameramensen, 7 slomo-redacteuren, 5 beeldtechnici, 2 geluidtechnici, 1 schakeltechnicus en 2 spotters.
 • ‘Team Wisman’ wordt daarnaast aangevuld met tientallen ondersteunende medewerkers vanuit de hele wereld. Onder hen ook een groep Russische studenten die een speciaal trainingsprogramma hebben gevolgd. Het IOC hoopt dat hierdoor de televisie-expertise na de Spelen voor Rusland behouden blijft.
 • Het bedenken van het cameraplan was een meerjarenproject: de eerste besprekingen waren al in oktober 2012.
 • Vanwege bijgeloof van Astrid bestaat zowel camera 13 als slomo 13 niet, dus de nummering loopt tot camera 32 en slomo 17.
 • De regiewagen, afkomstig uit België, is zondag 19 januari gaan rijden richting Italië om daar op de boot te gaan. Op 26 januari komt deze boot – de laatste die daar nog mag aanmeren – aan in de haven van Sotsji.
 • De geselecteerde cameramensen kennen de meeste schaatsers van gezicht door gedegen voorbereiding en jarenlange ervaring. Ter ondersteuning lopen er bovendien twee spotters rond die regie en cameramensen voeden met allerhande informatie over wie zich waar bevindt op het middenterrein, op de tribunes of in de catacomben.
 • Virtuele graphics: voor de start worden vlaggen en namen van schaatsers virtueel op het ijs geprojecteerd. Een virtuele lijn geeft de snelste gemeten tijd aan.
 • Diverse speciale camera’s:
  • 3 ‘gewone’ superslomo camera’s (SSM) Deze camera’s maken 75 beeldjes per seconde i.p.v. de 25 beeldjes van een normale camera. Wanneer een beeld drie keer vertraagd wordt afgespeeld, zie je nog steeds 25 verschillende plaatjes, waardoor een slomo net zo scherp en helder is als een normaal beeld.
  • 2 highspeed superslomo camera’s (HSSM) Camera’s die tot 1000 beeldjes per seconde kunnen maken, waardoor extreme details getoond worden in extreem vertraagde beelden. Dingen worden zichtbaar die met ‘het blote oog’ onzichtbaar zijn. Bijvoorbeeld het mechanisme van een klapschaats (veel internationale kijkers weten niet eens dat een schaats een klapmechanisme heeft, omdat schaatsen in de meeste landen slechts eens in de vier jaar wordt uitgezonden), het opspatten van ijs bij een afzet, het trillen van een spier etc. Om zoveel beeldjes per seconde te kunnen maken is er een speciaal, zeer krachtig lichtplafond in de hal gehangen.
  • 1 steady-cam om zeer stabiele beelden te maken van de warming-up van schaatsers of de huldiging. De camera dempt de loopbewegingen van de cameraman, waardoor het plaatje net zo stabiel is als van een camera op een statief.
  • 1 camera in de pion bij ingaan van de laatste bocht.
  • 1 camera in de warming-up ruimte.

Annette Gerritsen toch naar Sotsji
Hoewel ze zich niet wist te kwalificeren, is Annette Gerritsen er in februari toch bij in Sotsji. De sprintster schuift in de Adler Arena aan als analist bij de sprintafstanden bij de mannen en de vrouwen. Gerritsen completeert de analistenequipe van de NOS, die verder bestaat uit Paulien van Deutekom, Rintje Ritsma en Erben Wennemars. Verder zullen oud-skiër Harald de Man en voormalig snowboarder Tobias Aalderink in Sotsji voor de NOS in actie komen als co-commentator.

Overzicht van de gezichten en stemmen die onder leiding van chef d’equipe Ewoud van Winsen de dagelijkse berichtgeving verzorgen van de Olympische Spelen 2014:

Presentatoren televisie: Henry Schut en Dione de Graaff
Co-presentator avondprogramma: Erben Wennemars
Analisten (schaatsen): Rintje Ritsma, Paulien van Deutekom, Erben Wennemars en Annette Gerritsen
Co-commentatoren: Harald de Man (skiën) enTobias Aalderink (snowboarden)
Commentatoren: Schaatsen – Frank Snoeks, Schaatsen – Herbert Dijkstra, Schaatsen – Martin Hersman, Schaatsen (radio) – Sebastiaan Timmerman, Biathlon/Noordse combinatie – Leon Haan, Bobsleeën/rodelen – Erik van Dijk, Skispringen/curling – Ayolt Kloosterboer, IJshockey – Jeroen Grueter, Kunstrijden – Hans van Zetten, Shorttrack – Joris van den Berg, Skiën – Edwin Peek, Cross country – Jan Roelfs en Snowboard – Maarten Tip.

NOS-producer Monique Hamer fakkeldrager
Voordat het olympisch vuur op 7februari in Sotsji wordt ontstoken, heeft in ieder geval één Nederlandse de fakkel al in handen gehad. NOS-producer Monique Hamer is dinsdag 4 februari, precies 34 jaar na haar olympisch debuut, namelijk een van de fakkeldragers die zo’n 300 meter met de olympische vlam mag lopen.

Dagvullend programma bij NOS
De Olympische Spelen in Sotsji zijn van vrijdag 7 februari tot en met zondag 23 februari van ’s morgens zeven uur tot circa half tien ‘s avonds aan één stuk door te volgen bij de NOS.

Sotsji Live
Een olympische dag begint al met het ontbijtbord op schoot en Sotsji Live. Van 07.00 uur tot ongeveer twee uur ’s middags krijgt de kijker veel live sport voorgeschoteld en wordt bijgepraat over de gebeurtenissen van de vorige dag. Circa een half uur voordat in Sotsji het schaatsen begint, wordt geschakeld naar Dione de Graaff in de Adler Arena. De presentatie, vanuit de studio in Hilversum, wordt ’s ochtends verzorgd door Sjoerd van Ramshorst en Rivkah op het Veld (van 07.00 tot 11.00 uur), terwijl Jeroen Stomphorst en Gert van ’t Hof afwisselend het blok 11.00-14.00 uur en 17.00-18.00 uur voor hun rekening nemen. Gedurende de dag schuift regelmatig een presentator van het Journaal aan om te zorgen ervoor dat de kijker ook niets hoeft te missen van het overige nieuws.

Sotsji Vandaag
Aan het begin van de avond, als werkend Nederland thuiskomt, brengt de NOS op Nederland 1 de tussenstand van de olympische dag. In deze uitzending, die wordt gepresenteerd door Tom Egbers, komen een ruime samenvatting van het schaatsen en andere belangrijke gebeurtenissen van die dag in vogelvlucht voorbij. Ook zijn er verhalen over de (Nederlandse) deelnemers, reportages en interviews van de NOS-verslaggevers ter plekke en andere vaste rubrieken. Voor eventuele huldigingen van Nederlandse deelnemers op ‘Medal Plaza’ wordt live overgeschakeld naar Sotsji.

Horizontale programmering
07.00 – 14.00 uur – NOS Olympische Spelen: Sotsji Live
14.00 – 17.00 uur – NOS Olympische Spelen: Sotsji Live Schaatsen
17.00 – 17.55 uur – NOS Olympische Spelen: Sotsji Live
18.00 – 18.40 uur – NOS Olympische Spelen: Sotsji Vandaag
18.45 – 20.20 uur – NOS Olympische Spelen: Sotsji Live
20.25 – 21.20 uur – NOS Studio Sportwinter

Livestreams
In navolging van de Zomerspelen in 2012 biedt de NOS ook nu weer alle beschikbare livestreams online aan. De uitzendingen van NOS Sport op Nederland 1 worden ‘standaard’ aangeboden in een livestream. Daarnaast zijn er dit jaar maximaal 7 extra livestreams beschikbaar van sporten die op dat moment niet op de televisie worden uitgezonden. Bij deze extra streams is geen commentaar te horen, wel het algemene wedstrijdgeluid. I.v.m. rechten zijn livestreams, video’s en de olympische uitzendingen van NOS Sport niet beschikbaar in het buitenland. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email