Search
Close this search box.

PvdA-ers veruit het vaakst te gast in tv-talkshows

PvdA’ers zijn veel vaker te gast in talkshows op tv dan politici van andere partijen. Ook blijft het aantal vrouwen dat te gast in talkshows al tien jaar op ongeveer 30 procent hangen. Dat blijkt uit een onderzoek van data-analist Thomas Boeschoten, dat hij toelichtte in het KRO-NCRV programma De Ochtend op Radio 1.

Data-analist Thomas Boeschoten onderzocht gegevens uit de Internet Movie Database (IMDB)-database over diverse tv-talkshows van de afgelopen tien jaar. Dat waren ongeveer 16.000 uitzendingen van uiteenlopende programma’s zoals Barend en Van Dorp, De Wereld Draait Door, Knevel en Van den Brink, en Pauw en Witteman.

De Wereld Draait Door
De belangrijkste conclusies is dat de talkshows vooral PvdA’ers uitnodigen. Zo is de helft van de politiek getinte gasten in De Wereld Draait Door PvdA-lid. Als oud-voorzitter Felix Rottenberg niet wordt meegeteld, zijn nog steeds 38 procent van de politieke gasten in DWDD van PvdA-huize.

Vrouwen in talkshows 30 procent
Sinds 1999 is het percentage vrouwen in talkshows onveranderd 30 procent, terwijl in elk geval de Nederlandse Publieke Omroep streeft naar een evenwichtiger afspiegeling van de maatschappij.

Boeschoten denkt niet dat het percentage van 30 procent vrouwen te weinig is. ‘Ik denk dat bepaalde posities in de maatschappij vooral door mannen worden ingenomen. De meeste redacties kiezen mensen die zijn relevant vinden, en pas daarna kijken ze of ze man of vrouw zijn. Misschien moeten we maar accepteren dat daaruit dit percentage voortkomt.’

Daarnaast signaleert Boeschoten een absolute talkshowelite: 9 procent van de mensen zijn goed voor 50 procent van alle mediaoptredens. Die elite wordt gevormd door mensen als Jan Mulder, Claudia de Breij, en Marc-Marie Huijbregts. Ronald Plasterk en Halina Reijn zijn de enige twee personen die in alle talkshows te gast zijn geweest.

Van alle politieke gasten in Pauw en Witteman is 34 procent PvdA’er. Eindredacteur Herman Meijer van Pauw en Witteman reageerde: ‘Ik ben me er heel erg bewust van, en ik vind dat geen probleem. Je wilt elke avond de gast of politicus die bij het nieuws hoort. Maar waar we permanent mee geconfronteerd worden, is de bangerigheid en angsthazerigheid in Den Haag. Als een politicus midden in het debat staat, dan wordt heel vaak een terugtrekkende beweging gemaakt. Het is een compliment voor de PvdA dat ze zo vaak in ons en andere programma’s optreden. In tijden dat het goed gaat, en ook in tijden dat het slecht gaat.’ [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten