Journaliste Rena Netjes weer terug in Nederland

Journaliste Rena Netjes is terug in Nederland. Het toestel uit Dubai landde even na het middaguur op Schiphol, blijkt uit gegevens van de vlucht waarop ze zat. In een onderzoek van de Egyptische autoriteiten naar nieuwszender Al-Jazeera werden Netjes, twee Britten en een Australiër aangeklaagd omdat ze valse geruchten zouden verspreiden die de nationale veiligheid in gevaar brengen.

Nog eens zestien Egyptenaren worden verdacht van lidmaatschap van een terreurorganisatie.

Netjes zei tegen de NOS dat ze alleen een achtergrondgesprek heeft gehad met een medewerker van Al-Jazeera die goed is geïnformeerd over radicale groepen. Ze heeft zelf nooit voor de zender gewerkt.

Dat Netjes Egypte mocht verlaten, is volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken het resultaat van intensief contact dat het ministerie met de Egyptische autoriteiten onderhield. Hierdoor mag ze haar verdediging vanuit Nederland voeren. Bij die verdediging krijgt ze verder geen hulp van de Nederlandse autoriteiten omdat die zich zo min mogelijk met de rechtsgang in een ander land willen bemoeien.

Netjes werd een jaar geleden al eens in Egypte gearresteerd voor het opleggen van de westerse cultuur aan Egyptenaren terwijl ze een reportage over werkloosheid onder jongeren maakte. Ze zat toen een nacht vast in een cel. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email