Rechtszaak tegen Kamp om dure FM-frequenties

[Update] Drie commerciële radiobedrijven stappen naar de rechter omdat zij vinden dat zij te veel moeten betalen voor hun FM-frequenties. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) wil Sky Radio Group (Sky Radio en Veronica), Q-music en Radio 538 niet compenseren voor de miljoenen die zij jaarlijks betalen voor hun etherfrequenties.

Het steekt de landelijke radiostations dat hun Radio 10 maar 210.000 per jaar per jaar moet betalen. Daarom hebben de radiostations een zaak aangespannen bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven. “Er is een gelijk speelveld beloofd en die toezegging moet Kamp nakomen”, zo laat directeur Philip Alberdingk Thijm van de Sky Radio Group aan de Telegraaf weten.

Radiostations betalen miljoenen
De landelijke commerciele radiozenders betaalden in 2011 veel geld voor de kavels waarop ze nu uitzenden. Veronica 3,4 miljoen, Sky Radio 4,3 miljoen, Radio 538 4,4 miljoen en Q-music 4,5 miljoen. Maar Radio 10 betaalde slechts 210.000 per jaar.

Kavel Radio 10
Radio 10 betaalde veel minder omdat het betreffende kavel pas twee later in gebruik werd genomen door een mislukte veiling. Het kavel kwam vrij na een faillissement van Arrow Classic Rock. Het kavel werd eerder door onderzoeksbureau SEO geschat op 21 miljoen voor zes jaar.

Volgens Henk Kamp (VVD) is de vergunning veel minder waard geworden omdat de looptijd korter is en de marktomstandigheden tussen de twee verkoopmomenten in 2011 en 2013 zijn verslechterd. Daardoor heeft het een waardedaling van meer dan €9 miljoen, concludeerde SEO in een aangepast rapport. Volgens Kamp was het kavel dus 1,3 miljoen waard voor 4 jaar. Minister Kamp spreekt donderdag met de Tweede Kamer over de radiofrequenties. [Radio.NL/Telegraaf]