NOS-tweeluik over Operatie Market Garden: NOS 70 jaar Bevrijding

De NOS doet rechtstreeks verslag van de herdenkingen van Operatie Market Garden in het weekend van 20 en 21 september. Koning Willem-Alexander is zaterdag bij de herdenking in Driel. Zondag wordt in Nijmegen de geallieerde oversteek over de Waal herdacht. De presentatie van de programma’s is in handen van Rob Trip.

Op zaterdag 20 september is het eerste deel van het tweeluik met een rechtstreekse uitzending over de herdenking in Driel, waar in september 1944 Poolse militairen. Onder de aanwezigen zijn koning Willem-Alexander en de Poolse president Bronislaw Komorowski.

Driel herdenkt de inzet van de Poolse militairen van de Eerste Poolse Onafhankelijke Parachutisten Brigade onder leiding van generaal-majoor Sosabowsksi. Zij werden bij Driel gedropt om de Britse eenheden te helpen die bij Arnhem op hevige Duitse weerstand waren gestuit.

Behalve de live beelden van de herdenking, bevat de uitzending reportages en achtergronden over Operatie Market Garden. Omroep Gelderland levert beelden van de herdenking op de Ginkelse Hei en van de plechtigheden bij de John Frostbrug in Arnhem.

NOS 70 jaar Bevrijding: Herdenking Market Garden
Op zondag 21 september (14.00-16.15 uur, NPO 1) volgt een rechtstreekse uitzending rond de herdenking van de Waaloversteek door Amerikaanse soldaten in Nijmegen. Na een gevaarlijke oversteek met bootjes lukte het de Amerikanen om de strategisch belangrijke Waalbruggen bij Nijmegen op de Duitsers te veroveren.

In het bijzijn van veteranen van toen wordt dit waagstuk met licht- en geluidseffecten zo goed mogelijk nagebootst. Behalve reportages en achtergronden over Market Garden, is er ook veel aandacht voor de herdenking op de begraafplaats in Oosterbeek. Daar liggen meer dan 1750 geallieerde militairen begraven, die zijn gesneuveld tijdens de Slag om Arnhem.

Serie NOS-uitzendingen in 2014 en 2015 in het kader van 70 jaar bevrijding. (16.15-18.00 uur, NPO 1.) Eerder zond de NOS live de herdenking uit van D-Day aan de Franse kust en op 5 september is een extra programma te zien over de herdenking van de ontruiming van Kamp Vught. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten