Search
Close this search box.

Nederlanders multitasken steeds vaker

Het lezen van een krant, tijdschrift of boek is voor de helft van de Nederlanders geen dagelijkse routine meer. Ouderen lezen meer dan jongeren. Hoogopgeleiden kijken meer uitgesteld tv dan laagopgeleiden. Veel Nederlanders combineren hun mediagebruik met andere activiteiten. Bijvoorbeeld eten, verzorging, reizen, werk en studie. Het zogeheten multitasking. Dat zijn enkele conclusies van een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Van de circa 7,5 uur per dag dat we media gebruiken, wordt zo’n 3 uur besteed aan één media-activiteit. Ruim een uur per dag gebruiken we meerdere media tegelijkertijd. De rest van de tijd combineren we ons mediagebruik met andere algemene activiteiten. Zo hebben we bijvoorbeeld de radio aanstaan terwijl we het huishouden doen.

Tv kijken
Kijken is de populairste media-activiteit. Op een doorsnee dag in het najaar 2013 keek 86 procent ongeveer van de bevolking drie uur naar beeldmateriaal. Binnen die kijktijd is uitgesteld kijken en het gebruik van streaming video in opkomst. Maar het klassiek kijken op het moment van uitzenden en via een vast toestel is nog steeds het populairst.

Muziek luisteren
Na kijken is luisteren de populairste activiteit en dat doen we 3 uur en 2 minuten per dag. Op een doorsnee dag luistert gemiddeld bijna tweederde van de Nederlanders naar de radio. Ruim de helft luistert naar radioprogramma’s op het moment van uitzending. Uitgesteld luisteren doet bijna niemand; minder dan 1 procent van de Nederlandse bevolking.

De populariteit van luisteren naar muziek via internet stijgt. Bijna vijf procent luistert via streaming naar muziekdiensten zoals Spotify. Mobiele apparatuur (bijvoorbeeld tablet of mobiele telefoon) wordt dagelijks door twintig procent van de Nederlanders gebruikt om iets te beluisteren.

Krant
Krant lezen geen dagelijkse routine meer. Zelfs inclusief digitaal lezen, las vijftig procent van de bevolking 2013 nog geen tien minuten op een gemiddelde dag. Bij de traditionele media is de krant populair. Van de digitale apparatuur zijn de tablet en smartphone populair voor het lezen.

Sociale media
Tieners besteden meer tijd dan ouderen aan het uitwisselen van berichten en aan het bezoek van sociale mediasites. Zij zijn per dag ongeveer vier uur bezig met die gemedieerde communicatie, onder schooltijd en huiswerk meegerekend, tegenover 65-plussers ongeveer een uur.

In de SCP-studie keken de onderzoekers naar alle media-activiteiten. Bijna drieduizend mensen werden ondervraagd. Ze onderzochten de traditionele massamedia (tv, radio en gedrukte media). Ook keken de onderzoekers naar het gebruik van mobiele apparatuur, computer, internet en gaming. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten