Search
Close this search box.

Staking bij Franse publieke radio nadert nieuw record

De staking bij Radio France duurt nog altijd voort en nadert een nieuw record. Sinds 19 maart staken veel medewerkers van de publieke radio, waardoor op de landelijke stations veelal non-stop muziek te horen is. Inmiddels is de staking zijn 16e dag ingegaan.

In 2004 legden medewerkers van de publieke radio hun werk al eens voor 18 dagen op een rij neer.

Nieuws
Ondanks de recente vliegramp in Frankrijk is het nieuws op de landelijke publieke radiostations tot een minimum beperkt. De zenders worden voornamelijk gevuld met non-stop muziek, die om de acht uur herhaald wordt. Op het lokale netwerk France Bleu vervallen ook diverse programma’s.

Bezuinigingen ruim 21 miljoen euro
Voornamelijk technici en journalisten van Radio France staken al sinds 19 maart tegen de geplande bezuinigingen van ruim 21 miljoen euro. De directie van de Franse publieke radio is van plan om dit te realiseren door 200 tot 300 oudere medewerkers vervroegd uit dienst te laten treden.

De Franse rekenkamer ziet liever dat de omroep gaat besparen op orkesten. Ook zouden de redacties van de landelijke stations France Info, France Inter en France Culture samengevoegd kunnen worden.

Daarnaast ligt Radio France flink onder vuur door de langdurige renovatie van het “Maison de la Radio” in Parijs waar de omroep gevestigd is. Deze zou inmiddels al 80% duurder zijn uitgevallen dan oorspronkelijk geraamd.

Hoofd onder vuur
Ook het recente nieuws rondom Mathieu Gallet, hoofd van Radio France, werkt niet mee. Hij zou zijn kantoor recent hebben laten verbouwen voor ruim een ton in plaats van 35.000 euro. Tevens zou hij een eigen PR-consultant hebben aangenomen die jaarlijks 90.000 euro verdiend. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten