Gedragslijn netverbetering FM stopt per 1 september

Per 1 september 2015 is het niet meer mogelijk wijzigingsvoorstellen in te dienen voor de ‘FM-gedragslijn netverbetering’. Omroepen konden door deze mogelijkheid sinds 2013 wijzigingen in hun vergunningen aanvragen.

Door het wijzigen van de vergunningen konden veel radiozenders hun ontvangst op FM optimaliseren/verbeteren. Andere stations maakten handig gebruik van deze gedragslijn om hun bereik uit te breiden.

De gedragslijn stopt omdat de Minister van Economische Zaken bezig is met de beleidsvoorbereiding voor de commerciële omroepvergunningen na 1 september 2017. Zowel bij een eventuele veiling als bij een eventuele verlenging is het voor het bepalen van de waarde van de vergunning nodig dat de exacte omvang van de kavels vaststaat. Daarom mogen deze vergunningen niet meer gewijzigd worden.

De wijzigingsvoorstellen die tot 31 augustus worden ingediend, zullen nog wel worden beoordeeld en afgerond. Verder blijven noodzakelijke aanpassingen in incidentele situaties ook na deze datum mogelijk onder dezelfde voorwaarden als we die nu kennen.

Tot eind juni 2015 zijn in het kader van de FM-gedragslijn in totaal 169 voorstellen ingediend. Voor 110 voorstellen zijn de vergunningen inmiddels gewijzigd. In sommige gevallen zijn reducties aangebracht als gevolg van de internationale coördinatieprocedure. Er zijn nog 13 voorstellen in internationale coördinatie en 7 voorstellen in technische basischeck. 36 voorstellen konden niet gehonoreerd worden of zijn door de vergunninghouder zelf ingetrokken. [Radiowereld.NL]