Nieuwe studio RTL Z ook voorzien van modernste technieken

Voor RTL Nederland heeft het bedrijf Sight een enorm LED scherm van 11,5 m2 met een pitch van 1,6 mm opgeleverd. Het scherm in studio 14 wordt intensief ingezet voor RTL Z, de nieuwe dagelijkse RTL zender. Deze pitch werd niet eerder in Nederlandse tv studio’s toegepast.

Broadcaster RTL Nederland startte 7 september haar nieuwe dagelijkse tv zender RTL Z onder de pay off: ‘ business not as usual ’. Voor deze zender moest studio 14 ingericht worden met de juiste faciliteiten. Belangrijk onderdeel in de studio is het LED scherm dat in vele camera shots op de achtergrond te zien is.

De afmetingen van het scherm bedragen conform het ontwerp van decorbouwers Pièce Montée 3,2 meter breed x 1,8 meter hoog en 6,4 meter breed x 0,9 meter hoog. Gezien de beperkte ruimte in de studio en de benodigde scherpte van het scherm op camera adviseerde Sight een hoge resolutie van 1,6 mm.
Foto: Bob Karman

Primeur in Nederland
De LED markt maakt grote ontwikkelingen door in steeds hogere resolutie schermen. RTL Nederland heeft een primeur in Nederland met dit 1,6 mm scherm van fabrikant LEYARD; deze resolutie is nog niet eerder voor Nederlandse tv studio’s toegepast. Voor de keuze van het juiste product heeft Sight meerdere hoge resolutie producten tegen elkaar afgewogen en een aantal alternatieven aan RTL voorgelegd. Op basis van interferentie, hoog contrast, refresh-rate en geluidsarme schermen kwam de TVH1,6mm als beste uit de bus. Doordat de lichtopbrengst in verband met de camera’s naar minder dan 20% gezet wordt, is het belangrijk dat de grijswaarden goed blijven. Ook hier bleek de TVH1.6 uitstekend in te voldoen.

Het scherm wordt aangestuurd door 2 HD-SDI signalen in een 1080P resolutie. RTL Nederland zal de studio intensief gaan inzetten voor de vele programma’s op RTL Z. Hank van de Loo, manager Broadcast techniek RTL: “Gezien de korte afstand tussen de presentatoren en het scherm was het vinden van de juiste resolutie een uitdaging. Ook kwalitatieve weergave van content voor onze uiteenlopende toepassingen is belangrijk voor RTL Z. Sight heeft ons daar goed en concreet in geadviseerd.”

“Door een strakke planning en goede coördinatie tussen alle betrokken partijen, zijn we erin geslaagd de installatie van de schermen in een heel kort tijdsbestek te plaatsen. Grootste uitdaging hierin was de 90 graden hoek van het langwerpige scherm”, legt Marco Bruines, Managing Director Sight, uit.  “De hoek tussen de LED-tegels onderling bedroeg minder dan 7 graden, waardoor de mechanische constructie erg belangrijk was.”

Het uiteindelijk resultaat is dagelijks te zien op RTL-Z. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten