Zoek
Sluit dit zoekvak.

Tweede Kamer neemt nieuwe mediawet aan

De Tweede Kamer heeft dinsdag met ruime meerderheid de nieuwe Mediawet van staatssecretaris Sander Dekker aangenomen. Door de nieuwe wet, waartegen veel weerstand is in Hilversum, kan Radio 6 Soul & Jazz verdwijnen. Daarnaast mag een mediabedrijf meer dan twee landelijke FM-kavels gaan bezitten.

Kerntaak
De kerntaak van de NPO wordt vanaf 1 januari 2016 beperkt tot educatie, informatie en cultuur. Het percentage entertainment wordt drastisch verminderd. De entertainmentprogramma’s die uitgezonden worden, moeten een ander doel, zoals mensen iets leren, zijn. Hierdoor kan bijvoorbeeld “De wereld draait door” blijven bestaan, maar zal “Ranking the stars” verdwijnen.

Naast de nieuwe kerntaak, krijgt de NPO ook meer macht. Zo kunnen externe producenten voortaan direct hun programma’s aanbieden bij de NPO. Het aantal omroepverenigingen wordt per 1 januari 2016 teruggebracht tot acht.

Einde Radio 6
Ook kan de NPO door de nieuwe mediawet alsnog de stekker uit Radio 6 Soul & Jazz trekken. Een motie om de zender te redden, heeft het niet gehaald. Soul en Jazzmuziek wordt in de toekomst ondergebracht bij het nieuwe themakanaal NPO Soul & Jazz, dat grotendeels non-stop wordt. Het is de bedoeling dat dit nieuwe station via internet en DAB+ gaat uitzenden.

Hilversum ontzuild
Tegen de nieuwe omroepwet is veel weerstand in Hilversum. De enige nog ‘verzuilde’ stad van Nederland wordt nu eindelijk ontzuild. In een paginagrote advertentie in diverse kranten riepen programmamakers dinsdag dan ook op om tegen de nieuwe mediawet te stemmen. De actie had echter weinig effect, want alleen de PVV en SP stemden tegen.

Commerciële radio
Niet alleen voor de publieke omroepen heeft de nieuwe mediawet gevolgen, maar ook voor commerciële radiostations. De Kamer stemde in met een motie om de eigendomsbeperkingen voor landelijke commerciële radio op te heffen. Momenteel mag één partij maar twee landelijke FM-kavels bezitten, waarvan één geclausuleerd en één ongeclausuleerd. Als Staatssecretaris dekker de motie opvolgt, mogen mediapartijen meer dan twee landelijke FM-kavels bezitten. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten