Search
Close this search box.

Nieuwe voorzitter moet orde op zaken stellen bij Fresh FM

Coen Bom is per onmiddellijke ingang aangesteld als nieuwe voorzitter van de Stichting Commerciële Omroep Exploitatie Zuidholland (SCOEZH), het bedrijf achter Fresh FM. De nieuwe voorzitter moet orde op zaken stellen bij de regionale dancezender.

Nieuwe voorzitter moet orde op zaken stellen bij Fresh FM Vrijdag werd bekend dat SCOEZH al jaren geen BUMA en SENA kosten heeft betaald. Dit zijn de kosten die radiostations moeten betalen voor het draaien van muziek. Al sinds 2003 voert BUMA gerechtelijke procedures tegen de SCOEZH.

SCOEZH moet een bepaald percentage van haar reclame-inkomsten afstaan aan muziekauteursrechtenorganisaties voor het draaien van muziek. Echter weigert SCOEZH volgens de gerechtelijke uitspraak al jaren een overzicht te geven van haar reclame-inkomsten.

Tegenover de rechtbank beweerde SCOEZH dat de programma’s van Fresh FM worden geproduceerd door derden en dat zij verantwoordelijk zijn voor het betalen van de BUMA en SENA kosten. De rechter veegde dit verweer echter van tafel door te stellen dat SCOEZH als licentiehouder redactioneel verantwoordelijk is voor wat er op haar frequenties wordt uitgezonden.

SCOEZH wordt nu gesommeerd te stoppen met het uitzenden van muziek zonder voorafgaande toestemming van BUMA en SENA. Wordt hier geen gehoor aan gegeven dat moet SCOEZH een 2000 euro per muziekstuk betalen met een maximum van 200.000 euro. De oude voorzitter van SCOEZH kreeg zelfs lijfsdwang opgelegd en kan voor 10 dagen per maand achter de tralies verdwijnen.

Overigens laat Fresh FM in een reactie weten dat de schuld van de betalingsachterstand toch echt bij de muziekauteursrechtenorganisaties ligt:

“Die achterstanden waren ontstaan vanwege het niet versturen van facturen vanuit BUMA (over een periode van 5 jaar) en SENA (over een periode van 7 jaar).” Daarnaast zou het vonnis alleen gelden voor toekomstige overtredingen.

Fresh FM treft maatregelen
Naar aanleiding van de uitspraak, die al twee dagen online staat, heeft SCOEZH wel gelijk maatregelen genomen. Zo is Raoul Wedel per direct afgetreden als voorzitter van SCOEZH. Hij wordt opgevolgd door Coen Bom, (presentator van ‘Fresh Feel Good 40’) die orde op zaken moet gaan stellen bij de zender.

“Er zijn op dit moment gesprekken gaande tussen BUMA, SENA en Fresh FM. Fresh FM hoopt op een spoedige oplossing voor de ontstane situatie.” Het station zendt ook nog gewoon uit via FM, DAB+ en internet.

Het is niet de eerste keer dat de toekomst van Fresh FM in gevaar is gekomen. Enkele jaren geleden zond het station enige tijd uit zonder toestemming van het van het Commissariaat van de Media (CvdM). Hierdoor dreigde het Agentschap Telecom (AT) de FM-vergunning van de zender in te trekken. Maar de afgelopen jaren waren er meer incidenten tussen de zender, het CvdM en het AT, zo bleek al eens uit stukken die Radio.NL in handen kreeg. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten