Zoek
Sluit dit zoekvak.

Drenthe protesteert ook tegen grote streekomroepen

De twaalf Drentse gemeenten zijn tegen de vorming van drie streekomroepen, waarin lokale omroepen in onze provincie moeten samengaan. Dat laten de gemeenten weten in een protestbrief, aldus de regionale omroep RTV Drenthe.

Volgens burgemeester Eric van Oosterhout van Aa en Hunze wordt de schaal van de lokale zenders veel te groot. “Dit wordt van bovenaf opgelegd. Zo moet het niet. Als er samengewerkt moet worden, moet dat vanuit de lokale omroepen zelf komen. Die kiezen dan hun eigen partner.”

Van 275 naar 62 lokale omroepen?
De stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) wil de huidige 275 lokale omroepen die Nederland nu heeft, terugbrengen tot 62 streekomroepen. Volgens de NLPO leidt dat tot meer kwaliteit en lagere productiekosten.

De twaalf Drentse gemeenten vinden dat bij de indeling geen rekening gehouden is met de omvang van het gebied. NLPO gaat uit van het aantal inwoners, met het gevolg dat een lokale omroep in dunner bevolkte gebieden een enorm gebied moet bedienen. Lokaal nieuws zou dan niet door iedereen meer als lokaal worden ervaren.

Buitengewoon slecht plan
“Ik vind het een buitengewoon slecht plan”, zei burgemeester Eric Van Oosterhout al in juni tegen RTV Drenthe. “Als dit doorgaat krijg je hier een soort ‘Radio Noord-Drenthe’. Dat kan deze club vrijwilligers helemaal niet bemensen. Ook niet als je gaat samenwerken.”

Vissen in dezelfde vijver
Volgens de gemeenten zouden de omroepen ook nog eens in dezelfde vijver vissen als RTV Drenthe, als het plan echt doorgaat. Het onderscheid tussen een lokale omroep en een regionale omroep wordt hierdoor erg klein wat volgens de gemeenten een ongewenst effect is.

Drenthe staat niet alleen
De Drentse gemeenten staan absoluut niet alleen in hun kritiek. Er zijn meer provincies die moeite hebben met de vorming van grote streekomroepen. Daarnaast willen ook veel lokale omroepen voorlopig niet meewerken aan de plannen van de Olon en NLPO “Dus staatssecretaris Sander Dekker zal hier toch wat mee moeten”, besluit Van Oosterhout. [RTV Drenthe/Radio.NL]

Gerelateerde berichten