Kosten FM-kavel Radio Veronica 8 miljoen lager

Radio Veronica hoeft acht miljoen minder te betalen voor het gebruik van haar FM-frequenties voor de periode 2011-2017. Dit stelt Minister Kamp voor in een internetconsultatie. Begin 2015 oordeelde het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) dat het oorspronkelijke bedrag teveel is.

Kosten FM-kavel Radio Veronica 8 miljoen lager In 2003 zijn de radiofrequenties voor de commerciële radio geveild. De verschillende genres werden onderverdeeld in kavels, zoals nieuws, popmuziek en klassieke muziek. De Sky Radio Group bemachtigde de zendvergunning voor kavel A2. Hierop is Radio Veronica te horen.

Kavel A2 is een geclausuleerde kavel, dat wil zeggen dat de kavel programmatische beperkingen kent. Kort gezegd moet op kavel A2 op bepaalde tijden ‘gouwe ouwe’ popmuziek (muziek ouder dan 5 jaar) worden uitgezonden.

Op 21 april 2011 verlengde de minister van Economische Zaken de FM-vergunning van Radio Veronica tot 1 september 2017 onder oplegging van een eenmalige bijdrage van 20.385.000 euro. De hoogte van die bijdrage is vastgelegd in een algemeen verbindend voorschrift (de Regeling eenmalig bedrag) en is gebaseerd op een waardebepaling door SEO Economisch onderzoek, het Instituut voor Informatierecht (IViR) en TNO Informatie- en Communicatietechnologie.

Maar de Sky Radio Group vond de kosten voor de vergunning voor Radio Veronica te hoog. Zeker omdat voor de andere geclausuleerde kavels (BNR, 100% NL en Slam) geen vergoeding betaald hoeft te worden.

Het CBb oordeelde begin 2015 dat de waarde voor het FM-kavel van Radio Veronica onvoldoende bewezen is en deze opnieuw moest worden vastgesteld.

Ruim anderhalf jaar na het oordeel van het CBb komt Minister Kamp met een nieuw voorstel. Voor de periode 2011-2017 hoeft Radio Veronica nog maar 12.720.000 euro te betalen, bijna acht miljoen minder dus. Het voorstel wordt tot en met 14 november geconsulteerd.

Saillant detail is dat de vergunning van Radio Veronica en alle andere commerciële radiozenders volgend jaar aflopen en Minister Kamp al aan de radiozenders heeft laten weten wat de nieuwe bedragen worden. Deze zijn circa een factor 10 lager dan nu. [Radiowereld.NL]