Deutschlandradio Kultur en Dradio Wissen wijzigen naam

De Duitse landelijke publieke radiozenders Deutschlandradio Kultur en Dradio Wissen hebben nieuwe namen. Sinds maandag 1 mei gaat Deutschlandradio Kultur verder als Deutschlandfunk Kultur, terwijl Dradio Wissen haar naam heeft gewijzigd in Deutschlandfunk Nova.

De landelijke publieke nieuwszender Deutschlandfunk behoudt haar bestaande naam.

Met de naamswijzigingen wordt een grote herstructurering bij Deutschlandradio, zoals de omroep waaronder de drie stations vallen heet, afgerond. Ondanks de naamswijziging blijven de programma’s van Deutschlandfunk Kultur uit Berlijn komen, terwijl Deutschlandfunk en Deutschlandfunk Nova hun hoofdkwartier in Keulen behouden.

“Met de algemene benaming maken we nog duidelijker dat we bij elkaar horen,” stelt Andreas-Peter Weber, programmadirecteur van Deutschlandfunk, Deutschlandfunk Kultur en Deutschlandfunk Nova. “Dat is op het net bijzonder belangrijk. Vindbaarheid is het sleutelwoord.”

Deutschlandfunk
Deutschlandfunk startte in 1962 met uitzenden en diende toen meer als propaganda- en Wereldomroep. De doelgroep was dan ook inwoners van Oost-Duitsland en Duitsers in het buitenland. Het werd de tegenhanger van de Oost-Duitse zender “Stimme der DDR.”

Later werd de functie als Wereldomroep overgenomen door de Deutsche Welle en werd Deutschlandfunk omgebouwd tot nieuws- en informatiezender van Duitsland. Deutschlandfunk is nog steeds de enige zender in Duitsland die landelijke verkeersinformatie uitzendt.

Deutschlandfunk Kultur
Deutschlandfunk Kultur startte in 1990 als samenvoeging tussen de radiozenders Stimme der DDR en Radio DDR 2. Tot 1994 werd de naam Deutschlandsender Kultur gebruikt. Daarna werd de naam in Deutschlandradio Berlin gewijzigd om in 2005 de naam Deutschlandradio Kultur te krijgen.

Zoals de naam al doet vermoeden, richt het station zich voornamelijk op cultuur. Kern van het programma zijn de actuele gebeurtenissen in de kunst, cultuur en wetenschap. Ook zijn er veel hoorspelen te horen.

Deutschlandfunk Nova
Deutschlandfunk Nova werd in 2010 als derde landelijke publieke zender opgezet onder de naam Dradio Wissen. Het station richt zich met veel informatie op de jongere doelgroep. In tegenstelling tot Deutschlandfunk en Deutschlandfunk Kultur is Deutschlandfunk Nova niet via FM te ontvangen, maar uitsluitend digitaal. Net als haar grote zussen zendt Deutschlandfunk Nova uit op het landelijke DAB+net op kanaal 5C. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten