Etherpiraten: “Wij zijn geen criminelen” (filmpje)

Het Agentschap Telecom maakt zich grote zorgen over de handelswijze van etherpiraten. Bij de radiocontroledienst zien ze steeds vaker piraten die mobiele telefoonmasten kraken en misbruiken. Zo kan volgens hoofdinspecteur Derksen het 112-signaal verstoord raken en is de samenleving daardoor in gevaar.

De piraten zelf zijn zich volgens het programma ‘EenVandaag’ van geen kwaad bewust. Zij vinden dat er een heksenjacht plaatsvindt op de, in hun ogen, onschuldige hobby.

Met torenhoge boetes dwingen ze piraten tot dit soort noodmaatregelen. Boete’s kunnen zomaar oplopen tot 45.000,– euro.

“Wij zijn geen criminelen”
Piraten vinden het schandalig dat ze als criminelen worden weggezet: “Wij zijn geen criminelen. Wij zijn zendamateur en wij doen geen vlieg kwaad. En als de boetes niet zo hoog zijn, dan zal iedereen, net als ik, gewoon met een klein mastje vanaf huis uitzenden. En dat haalt niemand dit soort rare capriolen uit.”

John Derksen, Hoofd Toezicht Agentschap Telecom: “Ze denken nog steeds vanuit een nostalgisch motief bezig te zijn, maar ze zijn gewoon een groot maatschappelijk probleem aan het creëren.“ [Radio.NL/EenVandaag]