Sanctie voor NRJ voor vernederen tiener op de radio

De Waalse mediaregulator CSA heeft hitzender NRJ een sanctie opgelegd nadat het live op de radio een tiener vernederd had. De jongen werd gepest met zijn stem en omdat hij een klein geslachtsdeel zou hebben.

Het voorval vond in november vorig jaar plaats tijdens het nachtprogramma van Michaël Espinho, alias Mikl. Hierin is regelmatig het item “Dank aan je ex” te horen. Kandidaten maken kans op een tablet als hun ex, die nietsvermoedend in de uitzending wordt gehaald, kwaad wordt op de presenator die hem gaat lopen sarren.

Op 3 november was de Alexia de kandidaat die wel graag een tablet wilde winnen. Het slachtoffer was de 16-jarige Steven.

Gelijk stak Mikl de draak met de stem van de jongen: “Ik had niet zo’n stem verwacht. Heb je een ongeluk gehad of klink je altijd zo? Ik heb tenminste een mannenstem.” Daarna werd open en bloot over het geslachtsdeel van de jongen gepraat. “Alexia vertelde me dat je een kleine lul hebt.” 

In totaal duurde het gesprek waarin de jongen werd beledigd en vernederd ruim 10 minuten.

Het programma van Mikl wordt live uitgezonden via NRJ in zowel Franstalige België als in Frankrijk. Een luisteraar in Wallonië diende een klacht in bij mediaregulator CSA.

De CSA oordeelde dat NRJ te ver is gegaan. Met name het feit dat de jongen nietsvermoedend live in de uitzending werd gehaald en hem dat niet verteld werd, weegt zwaar mee. Ook hekelt de mediawaakhond het vernederen van de tiener als entertainment waarde. Het verweer van NRJ dat het hier om vrijheid van meningsuiting gaat, wordt verworpen.

NRJ moet nu in de week van 19 juni drie keer per nacht een boodschap laten horen waarin duidelijk wordt gemaakt dat de zender de regels heeft overtreden. Deze boodschap moet ook zeven dagen lang op de website van de zender worden weergegeven. De sanctie geldt overigens alleen voor België. In Frankrijk zijn de regels in de nacht namelijk minder streng.

De CSA adviseert NRJ om de gesprekken voortaan van tevoren op te nemen, zodat het slachtoffer later toestemming kan geven of het uitgezonden mag worden en hoe het uitgezonden gaat worden.

NRJ heeft laten weten dat er intern gepaste maatregelen zijn genomen om te voorkomen dat het opnieuw gebeurd. Deze stappen zijn zowel voor België als Frankrijk genomen. [Radiowereld.NL]